Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι συνέπειες της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στα 63 στη Μέση Εκπαίδευση



Την επόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου πηγαίνει για ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος στη Μέση Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) και Αθηνά Κυριακίδου (ΔΗΚΟ) και προνοεί τροποποίηση του Περί Συντάξεων Νόμο με την προσθήκη σε αυτόν νέου άρθρου (1Α) το οποίο θα αναφέρει "Η ηλικία αφυπηρέτησης των καθηγητών δύναται να παραταθεί μέχρι την ηλικία των εξήντα τριών ετών για σκοπούς κάλυψης της συντάξιμης υπηρεσίας τους."

Νοουμένου ότι μόνον το ΑΚΕΛ τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της συγκεκριμένης τροποποίησης, το νομοσχέδιο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες ψήφισης από τη βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι εν λόγω κύριοι βουλευτές, τάχα εκπρόσωποι του λαού στη βουλή, και τα κόμματά τους :


  1. Δε λαμβάνουν υπόψη τις παιδαγωγικές συνέπειες της πράξης τους ( π.χ. μεγαλώνει το χάσμα ηλικίας εκπαιδευτικών και μαθητών με αρνητικές επιπτώσεις στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ τους) και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, και όλα αυτά για να καλύψουν τη συντάξιμη υπηρεσία των καθηγητών, οι οποίο σημειωτέον ερωτήθηκαν μέσα από δημοψήφισμα και το 68 % απέρριψε την πρόταση στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

  2.  Με την πράξη τους αυτή ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, συνειδητά κλείνουν τις πόρτες διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση για τρία χρόνια στους νέους εκπαιδευτικούς, τους οδηγούν στην ιδιωτική εκπαίδευση με σκοπό την αναβάθμισή της, αλλά και από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στερούν το δικαίωμα και το κίνητρο της προαγωγή. 

  3. Για τρία Χρόνια δεν θα υπάρχουν αφυπηρετήσεις

  4. Για τρία Χρόνια δεν θα υπάρχουν διορισμοί

  5. Για τρία Χρόνια δεν θα υπάρχουν προαγωγές

  6. Αγνοούν τη θέληση της βάσης και της πλειοψηφίας των καθηγητών

  7. Αγνοούν τη θέληση της νέας γενιάς

  8. Αγνοούν τη θέληση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης

  9. Εξυπηρετούν κομματικά και μόνον συμφέροντα και υποκύπτουν σε πιέσεις ατόμων που ανήκουν στα κόμματά τους και βολεύτηκαν σε καρέκλες.

  10. Αυτοί οι κύριοι που καθημερινά μας βομβαρδίζουν από τις τηλεοράσεις ότι δε θα δεχθούν να αφαιρεθούν κεκτημένα από τους φοιτητές (π.χ. μείωση της χορηγιάς κλπ) τώρα οδηγούν τους νέους μας στην ανεργία. Οι πράξεις είναι που μετρούν και όχι τα μεγάλα λόγια κύριοι και κυρία.
Και η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ όμως δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο :

  1. Ενώ είχε εντολή από το 68 % των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης να μη δεχθεί αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, αντί να σεβαστεί την εντολή και τη θέληση της βάσης και να αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης, ζήτησε και πίεσε η ίδια να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης με μπροστάρηδες τις παρατάξεις του ΔΗΣΥ (Αλλαγή) και του ΔΗΚΟ (ΔΗΚΙ). Μοναδική εξαίρεση, μοναδικός υπέρμαχος της θέλησης της βάσης, σταθερή σε θέσεις αρχής, με σεβασμό στη νέα γενιά και με φάρο το μέλλον και το συμφέρον της παιδείας του τόπου, η μεγάλη ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών.

  2. Με τη κίνηση της αυτή η ΟΕΛΜΕΚ διάσπασε το κοινό μέτωπο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, άφησε την ΠΟΕΔ μόνη, και όλα αυτά για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα μερικών μελών της. Ολά αυτά γιατί δεν τους είναι αρκετή ορισμένων η σύνταξη και θέλουν περισσότερα ή θέλουν την "καρέκλα" για ακόμη 3 χρόνια ,χωρίς να υπολογίζουν τις  συνέπειες για την παιδεία.
ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ και όσα άλλα κόμματα την Πέμπτη στηρίξουν το νομοσχέδιο, αλλά και οι εκπαιδευτικές παρατάξεις που στηρίζουν την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης πρέπει να πάρουν δυναμικές - αποστομωτικές απαντήσεις :

"Πυκνώνουμε τις γραμμές της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης Καθηγητών- Δασκάλων και Φοιτητών. Συμμετέχουμε σε όσες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις εξαγγείλει ο ΦΟΡΕΑΣ ενάντια στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στην Εκπαίδευση. Απομονώνομε όσους εναντιώνονται στα συμφέροντα της εκπαίδευσης, των νέων και της κοινωνίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: