Μικροκομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες στοχεύει κυρίως να εξυπηρετήσει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής για την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, παρά να εξυπηρετήσει τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε χθες δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρυσμα, αφού προβλέπεται ότι η εφαρμογή της μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν και εφόσον αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά, αφού πρόκειται για μια έκδηλα αντισυνταγματική πρόταση νόμου, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά του κράτους, ενώ πρόκειται για παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι επικράτησε ο λαϊκισμός και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες ενόψει βουλευτικών εκλογών, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος στο ΑΚΕΛ και στην Κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού τόνισε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ότι το ΑΚΕΛ είναι υπεύθυνη και σοβαρή δύναμη και επιλέγει το δρόμο της ευθύνης έναντι του τόπου και της κοινωνίας. Ολοι, πρόσθεσε, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει νομική ανισότητα μεταξύ των εκ μητρογονίας και εκ πατρογονίας προσφύγων και το αίτημα των μητέρων προσφύγων είναι δικαιολογημένο και θα πρέπει να αναζητηθεί λύση μακριά από λαϊκισμούς και στη βάση ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.
Επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ ψηφίστηκε ο διαχωρισμός
Ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι το πρόβλημα χρονολογείται, υπενθυμίζοντας ότι είναι επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, η οποία το 2002 κατέθεσε και ψηφίστηκε κυβερνητικό νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας τούς εκ πατρογονίας πρόσφυγες και όχι τους εκ μητρογονίας. Διερωτήθηκε γιατί τότε ο ΔΗΣΥ δεν είχε διαφορετική τοποθέτηση και την ίδια ευαισθησία που επιδεικνύει σήμερα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατέρριψε επίσης και το επιχείρημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Λ. Χριστοφόρου ότι το οικονομικό κόστος θα ανέλθει μόνο σε 29εκ. ευρώ, λέγοντας ότι αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος της βοήθειας που δίνεται στους πρόσφυγες είναι 37.000 ευρώ, τότε σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου μόνο 730 άτομα θα ικανοποιηθούν. Ολοι, πρόσθεσε, αναγνωρίζουν ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες ανέρχονται στις 72,000. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών αν εφαρμοστεί ο νόμος, το κράτος θα έχει άμεσα οικονομικό κόστος το λιγότερο 200εκ. ευρώ μέχρι και 300εκ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται μια ετήσια οικονομική επιβάρυνση μεταξύ 65-110εκ. ευρώ. «Δεν μπορούμε», πρόσθεσε, «σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία του τόπου στην καταστροφή». Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να εγκριθεί χωρίς προβληματισμό μια τέτοια νομοθεσία σε μια περίοδο που τα οικονομικά έσοδα του κράτους είναι περιορισμένα (η ίδια η Βουλή περιόρισε με το νόμο για το ΦΠΑ, έσοδα για το κράτος ύψους 20εκ. ευρώ), την ίδια ώρα που καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Παρέμβαση νομοθετικής στην εκτελεστική εξουσία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στους διακριτούς ρόλους της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο καιρό η Βουλή συμπεριφέρεται ως εκτελεστική εξουσία, ψηφίζοντας έκδηλα αντισυνταγματικές νομοθεσίες. Δυστυχώς, παρατήρησε ο Α. Κυπριανού, εκείνο που ενδιαφέρει είναι πως θα έχει πολιτικό κόστος το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση! Είναι εκ του πονηρού, είπε, που αφήνεται η ισχύ της νομοθεσίας στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε γιατί ψηφίζεται μια τέτοια νομοθεσία και δεν αφέθηκε η Κυβέρνηση να συνεχίσει το διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και να κρίνει όταν και εφόσον κρίνει να αποφασίσει με την κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου. Εχουν επικρατήσει, πρόσθεσε, μικροκομματικές σκοπιμότητες, θέλοντας κάποιοι να στρέψουν τα «πυρά» των προσφύγων εναντίον του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης, κάτι, όμως, που δεν θα το κατορθώσουν γιατί ο λαός μας έχει υψηλό πολιτικό κριτήριο και γνωρίζει ότι το ΑΚΕΛ συμπεριφέρεται πάντα στη βάση του συμφέροντος του τόπου. Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο Α. Κυπριανού, δεν θα ακολουθήσει την πορεία του λαϊκισμού και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να στηρίζει αρχές και να υπερασπίζεται τους θεσμούς και τις αξίες στον τόπο μας.
Καλούν την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Λ. Χριστοφόρου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι έφθασε η ώρα να επιλυθεί. Αμφισβήτησε επίσης τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι με βάση τα δικά του στοιχεία το ετήσιο κόστος θα είναι μόνο 29εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι είναι «πενιχρά» τα 37.000 ευρώ που δίνονται ως βοήθεια στους πρόσφυγες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ κ. Α. Αγγελίδης ανέφερε ότι με την ψήφιση των νόμων η Βουλή επιδεικνύει πράξη ευθύνης, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάπλαση του συστήματος για τις προσφυγικές παροχές.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Γ. Βαρνάβας αμφισβήτησε τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών και μίλησε για δικαίωμα της Βουλής να άρει την αδικία σε βάρος των εκ μητρογονίας προσφύγων.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Βουλή ψηφίζει τη νομοθεσία και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει στους επόμενους 20 μήνες το πώς θα επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Δυστυχώς, απάντησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρ. Γεωργίου, κάποιοι προτίμησαν για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους να βάλουν «το άλογο πριν την άμαξα» και διερωτήθηκε γιατί όλη αυτή η βιασύνη εφόσον υπάρχει η ξεκάθαρη πολιτική βούληση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών για διάλογο και λύση του προβλήματος, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα αυτό το πολύπλοκο και με πολλές παραμέτρους πρόβλημα.
Διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία
Η πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας περί προσφυγικής στεγαστικής βοήθειας έτσι ώστε να καλύπτει και τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες ψηφίστηκε από τους 29 παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων. Εναντίον ψήφισαν οι δυο βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ αποχή τήρησαν οι 19 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κ.κ. Ν. Τορναρίτης και Α. Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Αβ. Νεοφύτου εξηγώντας την αρνητική ψήφο του ανέφερε ότι ενώ από θέση αρχής είναι υπέρ της άρσης της ανισότητας, την ίδια ώρα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και την προσπάθεια για δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, ο Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τάχθηκε εναντίον της πρότασης νόμου γιατί η απόφαση αυτή θα πρέπει να παρθεί από την εκτελεστική εξουσία όταν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους και ότι εκείνοι που υπόσχονται εφαρμογή της πρότασης μέχρι το 2012 δημιουργούν προσδοκίες στις μητέρες και στα παιδιά των προσφύγων που μπορεί να μην υπάρχουν οι οικονομικές συνθήκες για να υλοποιηθούν.
Ο κ. Ν. Τορναρίτης ανέφερε ότι τήρησε αποχή γιατί έχει προσωπικό όφελος από τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αφού η γυναίκα του, όπως είπε, είναι πρόσφυγας. Ο κ. Α. Θεμιστοκλέους τήρησε αποχή επειδή, όπως ανέφερε, διαφωνεί με τη διευθέτηση που έγινε.
Νομοθεσία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
Με τις ίδιες αναλογίες ψήφων ψηφίστηκε και η πρόταση νόμου περί αρχείου πληθυσμού, σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά των εκ μητρογονίας προσφύγων θα εγγράφονται τους εκλογικούς καταλόγους στη βάση της καταγωγής του πατέρα και όχι της μητέρας. Ο νόμος προβλέπει ισχύ από την 1.1.2012, εκτός και αν το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του καθορίσει προγενέστερη ημερομηνία. Προηγουμένως, είχε απορριφθεί πρόταση του κ. Περδίκη όπως τα παιδιά των εκ μητρογονίας προσφύγων να επιλέγουν και να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους είτε στη βάση της καταγωγής του πατέρα είτε της μητέρας.
Απειλές κατά τη διάρκεια διαδικασίας της ψηφοφορίας
Ανάρμοστη και προκλητική ήταν η συμπεριφορά ορισμένων μητέρων μανάδων προσφύγων, οι οποίες βρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος. Οταν άρχισε η ψηφοφορία ακούστηκαν απειλές εναντίον βουλευτών που δεν θα ψήφιζαν υπέρ των προτάσεων νόμου. Γεγονός που ανάγκασε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει τάξη και αυστηρή εφαρμογή των Κανονισμών που δεν επιτρέπουν τέτοιες είδους παρεμβάσεις από φιλοξενούμενους στην Ολομέλεια. Ταυτόχρονα, ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ τοποθετείται με θάρρος στη βάση των αρχών που πρεσβεύει και όχι υπό το φόβο των απειλών. Ουδέποτε, είπε, ούτε και τώρα το ΑΚΕΛ θα φοβηθεί από τέτοιου είδους εκβιασμούς και συμπεριφορές.
Άλλα Σχετικά Άρθρα :
Λαϊκισμός... χωρίς τέλος, Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Αναπέμπει τον νόμο για τους εκ μητρογονίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας, Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Άλλα Σχετικά Άρθρα :
Λαϊκισμός... χωρίς τέλος, Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Αναπέμπει τον νόμο για τους εκ μητρογονίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας, Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου