Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κυπρούλα Μακρή : Yποψήφια γυναίκα της χρονιάς στην κατηγορία επιστήμονας/ακαδημαϊκός του Madame Figaro.

Η Κυπρούλα Μακρή, πρώην συνάδελφος (δασκάλα και διευθύνουσα στη Σχολή Κωφών), Επιθεωρήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τώρα καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι υποψήφια γυναίκα της χρονιάς στην κατηγορία επιστήμονας/ακαδημαϊκός του Madame Figaro.


Όσες/όσοι γνωρίσαμε την Κυπρούλα Μακρή και το έργο της τα εκτιμήσαμε βαθειά. Γνωρίζουμε ότι της αξίζει να την ψηφίσουμε γιατί πραγματικά πρόσφερε και προσφέρει στην κοινωνία ως επιστήμονας.

Στην ιστοσελίδα  http://figaro-awards.diasmedia.com/votes/vote μπορείτε να ψηφίσετε ηλεκτρονικά.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


ΚΥΠΡΟΥΛΑ ΜΑΚΡΗ (Βιογραφικό)

Η Κυπρούλα Μακρή (ΚΜ), παιδαγωγός και ερευνήτρια, εργάζεται στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Ειδική/Ενιαία Εκπαίδευση και διδάσκει στα πτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΒΑ) Δημοτική Εκπαίδευση και Νηπιαγωγικά καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΜΑ) Ειδική/Ενιαία Εκπαίδευση. Διδάσκει, επίσης, το μάθημα «Νοηματική Γλώσσα» στο πτυχιακό πρόγραμμα (ΒΑ) Λογοθεραπεία.

Διετέλεσε δασκάλα και διευθύνουσα στη Σχολή Κωφών καθώς και Επιθεωρήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Μετά από την απόκτηση του πτυχίου δασκάλας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, η ΚΜ είχε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Fullbright στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Gallaudet (Washinghton DC) και Cleveland και CWR (Ohio) και, αργότερα, με υποτροφία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δυο διαφορετικά ακαδημαϊκά έτη, στο Πανεπιστήμιο του Manchester, στην Αγγλία, σχετικά με την εκπαίδευση ατόμων με απώλεια ακοής και την ειδική/ενιαία εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο του Manchester βραβεύθηκε με το Maybell Mansfield Cooper Price.

Κορυφαία περίοδος σταδιοδρομίας:

Κορυφαία περίοδος της σταδιοδρομίας της υπήρξε η πρωτοπόρος/επαναστατική πρωτοβουλία που είχε αμέσως μετά από τις σπουδές της στην Αμερική και ιδιαίτερα στο πανεπιστήμιο Gallaudet –το μοναδικό πανεπιστήμιο Κωφών στον κόσμο- για εισαγωγή της Νοηματικής Γλώσσας (ΝΓ) στην Κύπρο. Η προσπάθεια κράτησε για χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού η ΝΓ εθεωρείτο τότε ως πρωτόγονος και απαγορευμένος κώδικας επικοινωνίας μιας κλειστής κοινωνίας σε βαθμό που οι κωφοί να βιώνουν έντονα την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Χρειαζόταν αγωνιστική υπομονή, συστηματική πληροφόρηση των εμπλεκομένων και όσων αντιστέκονταν σε όλα τα επίπεδα, μα κυρίως σεβασμός στη Γλώσσα και πίστη στο όραμα. Με την ανοχή, στα δύσκολα χρόνια, των πρώτων ανθρώπων που συμμερίζονταν σταδιακά το όραμα και με τη βοήθεια κυρίως της Κοινότητας των Κωφών κατορθώθηκε σταδιακά να ξεπερνιούνται τα εμπόδια, να ξεθωριάζει η προκατάληψη και να διαδοθεί, καθιερωθεί και αναγνωρισθεί η ΝΓ σε διάφορα επίπεδα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της κυπριακής ΝΓ.

Σ’αυτό συνέτεινε και η παρουσία της ως πρώτη παρουσιάστρια τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων (από το 1995) και ως διερμηνέας νοηματικής γλώσσας (σε εκδηλώσεις, δημόσια υπηρεσία, σεμινάρια, δικαστήρια, συνεδρίες διαφόρων φορέων κτλ ). Το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων μαζί με το ανέβασμα από τον ΘΟΚ, με δική της συμβολή, του θεατρικού έργου «Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού» έκαμαν τη ΝΓ γνωστή στο ευρύτερο κοινό, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εκδηλώνεται ένα κύμα ενδιαφέροντος από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να μάθουν τη ΝΓ. Τα τελευταία χρόνια η ΚΜ δίδαξε (και διδάσκει) τη ΝΓ σε εκατοντάδες άτομα, όπως φοιτητές (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), εκπαιδευτικοί, γονείς, άτομα από διάφορα επαγγέλματα και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Συνακόλουθο της προσπάθειας αυτής υπήρξε, η ανάδειξη και άλλων στελεχών-πολλαπλασιαστών, και πυρήνων-σταυροφόρων για περαιτέρω διάδοση της Γλώσσας, όπως παρουσιαστές τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων στη ΝΓ, διερμηνείς, εκπαιδευτές.

Η ΚΜ εντάχθηκε, ταυτόχρονα, ως το πρώτο μέλος από την Κύπρο και ως Εθνική Αντιπρόσωπος, στο EFSLI (European Forum of Sign Language Interpreters).



Ο επίμονος αγώνας της για εισαγωγή, καθιέρωση και αναγνώριση της ΝΓ είναι ένα καίριο ιστορικό επίτευγμα, αφού έδωσε στην κοινωνία των κωφών το εργαλείο-κλειδί για έξοδό τους από την απομόνωση και την έλλειψη επικοινωνίας και άνοιξε το δρόμο προς αναβάθμιση της αυτοπεποίθησης, προς αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών και προς την κοινωνικοοικονομική τους καταξίωση.





Σεπτέμβρης 2009 – Σεπτέμβρης 2010:

Πέραν από τη συνέχιση και συστηματοποίηση των όσων περιγράφηκαν πιο πάνω και την ενεργό συμμετοχή της στα συνέδρια του EFSLI καθώς και σε άλλα διεθνή συνέδρια, η ΚΜ συνεχίζει την προσπάθεια για περαιτέρω εδραίωση και καταξίωση της ΝΓ και των κωφών ατόμων, μέσα από την επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα:

(1) Μαζί με ερευνητές από άλλες χώρες πρωτοστατεί στη διερεύνηση και συγκριτική ανάλυση της κυπριακής ΝΓ σε σχέση με τις ΝΓ άλλων χωρών.

(2) Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ελλάδος «Δημόκριτος» και αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συντονίζει επιστημονικά δυο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, το ένα με τίτλο “ Distance and Life Long Training for the Deaf People in the E-Commerce and New Technologies Sector via-e-Learning Tools” και το άλλο με τίτλο “Education and Vocational Training (for Deaf People): Transfer of innovation”.

(3) Είναι η περιφερειακή εκδότρια για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής της μεγάλης έκδοσης του Gallaudet University για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των κωφών στον κόσμο “International View on Deafness”

(4) Ετοιμάζει έκδοση διδακτικού εγχειριδίου (οδηγού) για τη διδασκαλία της κυπριακής ΝΓ.



Τέλος, στα πλαίσια των καθηκόντων της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για Φοιτητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, η οποία καθιέρωσε και επιμελείται την έμπρακτη στήριξη ατόμων με τέτοιες ανάγκες που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: