Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Βιβλιοπαρουσίαση :"Μεταμεσονύκτιοι αναλογισμοί", Κυριάκου Στυλιανού

Λίγα λόγια για το βιβλίο του συνάδελφου Κυριάκου Στυλιανού:

Τα τέσσερα εκτενή διηγήματα καθώς και τα μικρότερα του βιβλίου αυτού αποτελούν μια ενότητα με τίτλο «Μεταμεσονύχτιοι αναλογισμοί». Οι ήρωες των ιστοριών αυτών προσπαθούν είτε εναγωνίως να καταλήξουν στην προσωπική τους δικαίωση είτε να διατυπώσουν τα δικά τους συμπεράσματα εκφράζοντας τη θέση τους απέναντι στα διάφορα προβλήματα που θέτει η ζωή ενώπιον τους.


Ο Γιώργος στα «Διάφανα τείχη», με πλοηγό την ποίηση και τον έρωτα σκηνοθετεί, τρόπον τινά, μια ιστορία προκειμένου να μεγεθύνει τις διαστάσεις ενός ιστορικού γεγονότος και μαζί μ’ αυτό «τα στενά σύνορα της πατρίδας του».

Ένας άλλος Γιώργος προσπαθεί να υπερβεί το πεπρωμένο του σπάζοντας τον «καθρέφτη» που χωρίζει τη δική του ζωή από τον πραγματικό του εαυτό.

Ο Δήμαρχος στον «Καφέ γλυκύ» ανακαλύπτει στο τέλος πως η δύναμη της εξουσίας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις πραγματικές και πηγαίες του ανάγκες.



Τέλος, ο ανώνυμος ήρωας των «Μεταμεσονύχτιων σημειώσεων» προσπαθεί ως μια ανώνυμη και μη καταξιωμένη καλλιτεχνική οντότητα να συγχρονιστεί με τις απαιτήσεις της πραγματικότητας που τον περιβάλλει. Στο τέλος όμως καταλήγει: « Συνειδητοποιώ πως δεν θα μπορούσα να υπερβώ αυτή την εικόνα. Αποδέχομαι επιτέλους πως ό, τι και να έκανα δεν θα μπορούσα να ζήσω πέρα από αυτή».



Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Εκδοτικό Οίκο Επιφανίου. Πωλείται στο Βιβλιοπωλείο Ελλάς στην τιμή των 20 ευρώ καθώς και σε άλλα βιβλιοπωλεία όπως Μαυρομάτης, Rivergate κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: