Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

4 ημέρες σχολείο σε Επαρχίες της Αμερικής...λόγω πετρελαίου

Το ενδεχόμενο περικοπής της σχολικής εβδομάδας σε τέσσερις ημέρες λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου εξετάζουν τώρα σχολεία της αμερικανικής επαρχίας, αντιγράφοντας μια ιδέα που γεννήθηκε κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70.
«Για τις περιοχές όπου υπάρχουν περιφερειακά σχολεία, στα οποία τα σχολικά λεωφορεία μπορεί να ταξιδεύουν καθημερινά και 100 μίλια πήγαινε - έλα, σίγουρα υπάρχουν μεταφορικά κόστη που μπορούν να εξοικονομηθούν και τα οποία αξίζει να λάβουμε υπόψη», δήλωσε ο Μαρκ Ιγκαν, διευθυντής ομοσπονδιακών σχέσεων στην αμερικανική Εθνική Ενωση Σχολείων.
Η περικοπή μιας σχολικής ημέρας έχει γίνει πρόταση-κλειδί για τη διατήρηση εκπαιδευτικού προσωπικού σε μέρη του Κεντάκι, του Νιου Μέξικο και της Μινεσότα, παρά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν ένα μέρος να αφήνουν τα παιδιά τους για μία ημέρα.
Ηδη περίπου 100 σχολεία σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της σχολικής εβδομάδας των τεσσάρων ημερών για να εξοικονομήσουν χρήμα από τα μεταφορικά, τη θέρμανση και τον κλιματισμό.
Το συγκρότημα σχολείων «White Ρine» στη Νεβάδα περιέκοψε στις τέσσερις ημέρες τη σχολική εβδομάδα ενός από τα σχολεία της για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια.
Με τα ενεργειακά κόστη να εκτοξεύονται στα ύψη, τέσσερα ακόμη σχολεία ακολούθησαν. Τα δημόσια σχολεία Maccray στη Μινεσότα, που ψήφισε τον περασμένο Μάιο τη μετάβαση στην τετραήμερη σχολική εβδομάδα, αναμένει να εξοικονομήσει ένα 10% από τα μεταφορικά κόστη.
«Η εξοικονόμηση με τη σχολική εβδομάδα των τεσσάρων ημερών είναι 65.000 δολάρια μόνο από τα μεταφορικά», δήλωσε ο διευθυντής της Maccray, Γκρεγκ Σμιντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: