Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Ανοιχτό Σολείο Αγίου Αθανασίου

Ανοικτό Σχολείο: Πρόκληση - πρόσκληση προς τη νεολαία

Ο θεσμός του Ανοιχτού Σχολείου δοκιμάστηκε τη Σχολική Χρονιά 2007-2008 στο Δήμο Αγίου Αθανασίου. Ο θεσμός είχε πρώτιστο του στόχο την αξιοποίηση κυρίως των σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και την ανάπτυξη ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των νέων του Δήμου Αγίου Αθανασίου.

Το πρώτο Ανοιχτό Σχολείο της Κύπρου είναι πλέον γεγονός. Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία και το Υπουργείο Παιδείας δείχνουν το δρόμο για περαιτέρω επέκταση του θεσμού.

Το Ανοιχτό Σχολείο απαιτεί συνεργασία των Τοπικών Αρχών, με οργανωμένα σύνολα νεολαίας, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές και έχει έναν και μοναδικό στόχο : την υγιή και δημιουργική απασχόληση των νέων τις απογευματινές ώρες.

Θεσμός Προοδευτικός, θεσμός ανοιχτή πρόσκληση προς τη νεολαία τους τόπου για ν’αγκαλιάσει τα σχολικά κτίρια και να τα αξιοποιήσει δημιουργικά. Να χρησιμοποιήσει αθλητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, θέατρα...να κάνει το σχολείο ένα δεύτερο σπίτι.

Κάποιοι, λοιπόν, ας κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ας βγάλουν από το μυαλό τους συστήματα συναγερμού και φύλακες, και ας απευθύνουν πρόσκληση προς τη νεολαία για αξιοποίηση αυτών των χώρων. Είναι πραγματική πρόκληση αυτός ο θεσμός, ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την κοινωνία.

Εμείς, ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, στηρίζουμε το θεσμό. Είμαστε βέβαιοι ότι ούτε οι συναγερμοί, ούτε οι φύλακες μπορούν ν’αποτρέψουν κάποιους από το να κάνουν ζημιά σ’ένα σχολικό χώρο. Μόνο αν οι νέοι αγαπήσουν αυτό το χώρο. Μόνο αν τον νιώσουν σαν το σπίτι τους. Μόνο τότε θα τον προφυλάξουν, θα τον συντηρούν, θα τον προστατεύουν. Ανοίξετε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τα σχολεία στην Κοινωνία. Δώστε τα γήπεδα, τα εργαστήρια, τις αίθουσες στην νεολαία. Αφαιρέστε κλειδαριές και συναγερμούς και φύλακες...προσλάβετε μόνον ένα άνθρωπο για να χρεώνει αίθουσες και υλικά...σας συμφέρει και οικονομικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: