Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Τοποθέτηση Προοδευτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ με θέμα το σταδιακό άνοιγμά των σχολείων, 14/5/2020.

Τοποθέτηση Προοδευτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ με θέμα το σταδιακό άνοιγμά των σχολείων, 14/5/2020.

 

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θεωρεί ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από το ΥΠΠΑΝ και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και ειδικές επιστημονικές ομάδες, ούτως ώστε να γίνει με τον πιο σωστό και απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Αυτό γιατί πρώτιστο μέλημα όσων είναι υπεύθυνοι για το εγχείρημα αυτό, πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και μετά οι υπόλοιποι παράγοντες, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί .

 

Αναμένοντας και την τελική εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την Ασφάλεια και Υγεία που αφορούν την αντιμετώπιση του covid-19 σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία που έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να ανακοινωθούν θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως η απόφαση της κυβέρνησης για καθολική επιστροφή όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία θα αναθεωρηθεί.

 

Η επιστροφή των μαθητών μας πρέπει να τύχει σοβαρής μελέτης και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Τα ερωτήματα που τέθηκαν τις τελευταίες μέρες από εκπαιδευτικούς γονείς και άλλους οργανωμένους γονείς είναι πάμπολλα και μένουν αναπάντητα ακόμη και σήμερα έξι μέρες πριν το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων.  Η επαναειτουργία των σχολείων θα έχει νόημα μόνο αν γίνει μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιδημιολογικής Ομαδας και είναι στη βάσει πρωτοκόλλων για προστασία της δημόσιας υγείας, προσαρμοσμένη στις ικανότητες και στις ηλικίες όλων των μαθητών ώστε να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η οποιαδήποτε πολιτική επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία δεν θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά στηρίζεται ξεκάθαρα σε άλλους λόγους.

 

Την ίδια στιγμή, και όσον αφορά τα καθαρά εργασιακά θέματα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε και δεν θα ανεχτούμε τυχόν οικονομίστικες πολιτικές εις βάρος συναδέλφων μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν εξαρτώμενους συγγενείς πρώτου βαθμού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αδυνατούν να επιστρέψουν πίσω στις σχολικές μονάδες, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Αναμένουμε τις γραπτές οδηγίες του ΥΠΠΑΝ, μετά και την παρέμβαση της ΠΟΕΔ, και αναλόγως η ΠΟΕΔ οφείλει να τοποθετηθεί και δημόσια αν χρειαστεί, ακόμα και να αντιδράσει δυναμικά.

 

Είναι ξεκάθαρη η θέση της Κίνησης, ότι όσοι εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε έχουν εξαρτώμενους συγγενείς πρώτου βαθμού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με τους μαθητές που δεν θα είναι στον σχολικό χώρο ή αν αυτό δεν θα υιοθετηθεί ως κυβερνητική επιλογή και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τερματιστεί, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να βάλουν άδεια ασθενείας με πλήρεις απολαβές ή να αξιοποιήσουν την άδεια για τους προσωπικούς τους λόγους που θα πρέπει να επεκταθεί. Το δικαίωμα της αξιοποίησης της άδειας για προσωπικούς λόγους πρέπει να δοθεί και σε εκπαιδευτικούς που έχουν την αποκλειστική φροντίδα τέκνου κάτω των 15 ετών, ειδικά στις περιπτώσεις που τα παιδιά τους δεν θα έχουν σχολείο ή που δεν ανοίξουν καθόλου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.

 

Όσο αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την τοποθέτηση κάμερας στους σχολικούς χώρους για υβριδική δήθεν διδασκαλία και απευθείας μετάδοση του μαθήματος και στα παιδιά που θα είναι στο σπίτι, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θεωρεί ότι η ΠΟΕΔ πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και από τώρα να καλέσει τα μέλη της να μην δοκιμάσουν σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο εγχείρημα. Πέραν των σοβαρών νομικών θεμάτων που προκύπτουν με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απευθείας μετάδοση του μαθήματος  εμποδίζει την παιδαγωγική διαδικασία, κυρίως μέσα από τον περιορισμό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έκφρασης εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Τέλος σημειώνουμε ότι η επέκταση της σχολικής χρονιάς έγινε χωρίς διάλογο και χωρίς τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων στη διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Δεν αντιδρούμε και ούτε διαφωνούμε με την ουσία της απόφασης, αφού οι συνθήκες πιθανόν να το επιβάλλουν. Τονίζουμε όμως ότι αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει προηγούμενο και κακίζουμε το γεγονός ότι δεν ρωτηθήκαμε για μια τόσο σημαντική απόφαση.

Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί αρκετά ζητήματα εργασιακής φύσεως που αφορούν διάφορες ομάδες συναδέλφων για τα οποία η ΠΟΕΔ πρέπει να συζητήσει είτε με ΕΕΥ είτε με ΥΠΠΑΝ τις επόμενες μέρες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ΠΟΕΔ δεν έχει καμία απολύτως εικόνα αυτή τη χρονική στιγμή για την διαδικασία της στελέχωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.

 Επιγραμματικά ως Προοδευτική δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα σταθούμε απαθείς θεατές σε ένα ενδεχόμενο παιχνίδι που θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και των συναδέλφων μας και θα ζητήσουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα που προκύπτουν μέχρι σήμερα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: