Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Κ. Πρόεδρε, θέλετε πραγματικά να μιλήσουμε για τον πιο αδύνατο κρίκο;

Κ. Πρόεδρε, θέλετε πραγματικά να μιλήσουμε για τον πιο αδύνατο κρίκο;

Τόσα χρόνια μας βρίζετε, μας απαξιώνετε, μας προσβάλλετε… αλλά εμείς ως ο πιο Δυνατός Κρίκος θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για τα παιδιά μας και το Δημόσιο Σχολείο.

 

Ασφαλώς και δεν περιμέναμε τη συνέντευξη του ΠτΔ στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, για να μάθουμε την άποψη του ίδιου, της κυβέρνησής του και του κυβερνώντος κόμματος για το δημόσιο σχολείο και τους/τις εκπαιδευτικούς. Τη μάθαμε και τη γνωρίζαμε καλά από το καλοκαίρι του 2018 με τον τρόπο που ο Πρόεδρος, οι τότε Υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών και ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάς αντιμετώπισαν όλους και όλες εμάς τους και τις «εκπαιδευτικούς της έδρας». 

 

Τη μαθαίνουμε καθημερινά, τους τελευταίους δύο μήνες που ζούμε την πανδημία, με τις αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους, δίκην στρατιωτικών παραγγελμάτων, του νυν Υπουργού Παιδείας, τέως κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του ΠτΔ.

 

Τη βιώνουμε τα τελευταία 7 χρόνια που, για χάρη δήθεν διάσωσης της οικονομίας, το δημόσιο σχολείο, όπως και η δημόσια υγεία φυσικά, πληρώνουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις ελλείψεις που αυτοί δημιούργησαν. Αυτοί λοιπόν που επιβάλλουν τέτοιες οικονομίστικες πολιτικές σε απόλυτη συνεργασία με τους κυβερνώντες, είναι αυτοί που  κατάφεραν τη μαζική επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Σχολεία τα οποία, από πλευράς κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων τουλάχιστον, ούτε και σε καιρούς προ της πανδημίας μπορούσαν να προσφέρουν ένα ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον στα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς.

 

Αυτό που δε γνωρίζαμε όμως και σίγουρα δεν αναμέναμε ήταν τον κυνισμό με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση και τα στελέχη της αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή. Μιλούν για κρούσματα και απώλειες εξαιτίας «υποκείμενων νοσημάτων», αγνοώντας επίτηδες ότι πρόκειται για ανθρώπους. Μιλούν για άνοιγμα των σχολείων και επιστροφή όλων των εργαζομένων στις δουλειές τους, αγνοώντας επίτηδες ότι το «άνοιγμα» αφορά παιδιά και η «επιστροφή» ανθρώπους που, πέραν των υπόλοιπων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης (που καμία σχέση δεν έχει με αυτή που εννοούν οι κυβερνώντες), αναγκάζονται να μπουν σε διλήμματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των οικογενειών τους.

 

Όπως επίσης δε γνωρίζαμε και σίγουρα δεν αναμέναμε τη σπουδή κάποιων να σπεύσουν να δικαιολογήσουν τη δήλωση του ΠτΔ για τους/τις εκπαιδευτικούς, κατηγορώντας την εφημερίδα και την δημοσιογράφο για προσπάθεια παραπλάνησης μέσω του τίτλου της συνέντευξης.

 

Κύριε Πρόεδρε, όλες και όλοι εμείς οι «εκπαιδευτικοί της έδρας», οι «μεταφορείς της γνώσης» όπως μας αποκαλέσατε στο παρελθόν, θα είμαστε στα σχολεία μας στις 21 του Μάη.  Μέσα στους 40 βαθμούς κελσίου, σε αφιλόξενες εγκαταστάσεις και αντικειμενικά άθλιες υγειονομικές συνθήκες θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να καθησυχάσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, να πείσουμε τους γονείς τους να συναινέσουν για τη συμμετοχή των παιδιών τους στα δειγματοληπτικά τεστ και στο τέλος να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να προσφέρουμε στα παιδιά μας όλα όσα παιδαγωγικά δικαιούνται.

 

Θα είμαστε εκεί για όλα τα παιδιά που αναγκαστικά θα επιστρέψουν στο σχολείο, γιατί δεν αφήσατε άλλη επιλογή στους γονείς τους με τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις σας. Γιατί κ. Πρόεδρε η συνταγματική «υποχρέωση στην εκπαίδευση» αφορά πρώτα την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει σε όλα τα παιδιά την εκπαίδευση που δικαιούνται μέσα σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την υποχρέωση των γονιών να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους. Και η κυβέρνησή σας, ειδικά σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, απέτυχε παταγωδώς…

 

Να είστε βέβαιος κύριε Πρόεδρε ότι είμαστε ο Δυνατός Κρίκος της αλυσίδας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο και θα παλεύουμε ενάντια σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς κάνουν οι διάφοροι αδύναμοι κρίκοι της πολιτικής σας ηγεσίας…

 

17/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: