Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ζητούμε δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ έναντι των ρατσιστικών και απαράδεκτων χειρισμών του ΥΠΠΑΝ που αφορούν τα παιδιά ΑμεΑ

Ζητούμε δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ έναντι των ρατσιστικών και απαράδεκτων χειρισμών του ΥΠΠΑΝ που αφορούν τα παιδιά ΑμεΑ
Αναφορικά με τους απαράδεκτους και ρατσιστικούς χειρισμούς του ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών ΑμεΑ και τον αποκλεισμό τους από τις σχολικές αίθουσες, συναρτήσει της απροθυμίας αλλά και αδυναμίας του ΥΠΠΑΝ να παραδεχτεί και να διορθώσει τα λάθη του,  η Προοδευτική καταθέτει και δημόσια μια σειρά από εισηγήσεις και μέτρα αντίδρασης, τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό από την ΠΟΕΔ, για να αρθεί άμεσα η κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών.
H εν λόγω απόφαση του ΥΠΠΑΝ, η οποία λήφθηκε την παραμονή της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων, πλήττει κατάφορα τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες και τραυματίζει τη φιλοσοφία της Ενιαίας και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια μια στρεβλή και αρνητική αντίληψη για τη φύση της αναπηρίας. Η αναπηρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αιτία δυσμενούς διάκρισης ή βάση για στέρηση πρόσβασης στην εκπαίδευση. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αποδείξει πως είναι «κατάλληλο» για φοίτηση στο δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, είναι το σχολείο που πρέπει να προνοήσει, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί «κατάλληλα» ΟΛΑ τα παιδιά, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες κάθε παιδιού είτε έχει είτε δεν έχει αναπηρία. Η απαίτηση του ΥΠΠΑΝ για ειδικά έντυπα και ειδικές επιτροπές ως προϋπόθεση φοίτησης που αφορούν μόνο τα παιδιά με αναπηρίες είναι καταδικαστέα. Όλα τα παιδιά του δημόσιου δημοτικού σχολείου ανεξαιρέτως πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο τους το συντομότερο δυνατό χωρίς διαδικασίες που προάγουν τις όποιες διακρίσεις, βάσει και των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και του εκ περιτροπής προγράμματος φοίτησης που έχει ανακοινωθεί.
Βάσει όλων των πιο πάνω θεωρούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ πρέπει να συνέλθει το συντομότερο δυνατό και να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει. Η Προοδευτική εισηγείται προς το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ όπως:
1.     Εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει όλους τους γονείς παιδιών με αναπηρία να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. 
2.     Καλέσει όλα τα μέλη της να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, από τις 8:00 μέχρι τις 9:00 π.μ., δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εκδήλωση που να αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και την αρχή της Μη Διάκρισης.
3.     Να πραγματοποιήσει σε μη εργάσιμο χρόνο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΑΝ, σε συνεννόηση και συνδιοργάνωση, αν είναι εφικτό, με τους Συνδέσμους  Γονέων Παιδιών ΑμεΑ και Ομοσπονδίες Γονέων.
4.     Πραγματοποιήσει σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2020 (Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού), με στόχο την ανάδειξη  όλων των αδικιών που έχουν υποστεί οι μαθητές και οι μαθήτριές μας από τις πολιτικές των κοινωνικών ανισοτήτων που επιμένει να εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ.
5.     Καλέσει το ΥΠΠΑΝ και το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις και τους Συνδέσμους Γονέων των Ειδικών σχολείων να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε ετοιμασίας των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να είναι έτοιμα και τα Ειδικά Σχολεία να επαναλειτουργήσουν σύντομα.
Εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού θεωρούμε πως η ΠΟΕΔ έχει καθήκον να πράξει το αυτονόητο. Να προβάλει το κοινωνικό της πρόσωπο και να διεκδικήσει την επιστροφή όλων των παιδιών με αναπηρίες ή άλλες δυσκολίες στις σχολικές αίθουσες, στο πλαίσιο πάντα και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία πρέπει να ισχύουν για όλα τα παιδιά χωρίς ειδικούς όρους ή ειδικές προϋποθέσεις που λειτουργούν ως  άλλοθι για αποκλεισμούς, αφού αφορούν συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, προάγοντας έτσι διακρίσεις και δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για περαιτέρω ανισότητες.
Είναι χρέος μας να προασπίσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των παιδιών και να κάνουμε πράξη το όραμα για Ενιαίο, Ανθρώπινο και Δημοκρατικό σχολείο.
28 Μαΐου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: