Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Συνεχίζει να αγνοεί εκπαιδευτικούς και γονείς το ΥΠΠΑΝ

Συνεχίζει να αγνοεί εκπαιδευτικούς και γονείς το ΥΠΠΑΝ

Μας ανησυχεί η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων από μικρά παιδιά

 

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου στις 21 Μαΐου είναι σεβαστή. Καταγράφουμε ωστόσο την ανησυχία μας ότι η απόφαση σχετικά για το άνοιγμα των σχολείων ήταν προειλημμένη και ανεξάρτητη της θέσης της Επιστημονικής Ομάδας και καταθέτουμε τις επιφυλάξεις και ανησυχίες μας για την ταυτόχρονη επιστροφή όλων των μαθητών του Δημοτικού, ειδικά των μικρότερων ηλικιών. Οι ανησυχίες μας εστιάζονται στην ικανότητα των μικρών παιδιών να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η συνέχιση της αναστολής φοίτησης των μαθητών της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και των Ειδικών Σχολείων καθώς και όλων των Ιδιωτικών Σχολείων και η επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τους ίδιους ακριβώς λόγους και για τις ίδιες ακριβώς επιφυλάξεις θα μπορούσε να αποφευχθεί η επιστροφή των μαθητών των μικρότερων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.

 

Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουμε δημόσια την άρνηση του ΥΠΠΑΝ να ξεκαθαρίσει σωρεία ερωτημάτων που αφορούν τόσο στη λειτουργία των σχολείων και τον τρόπο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και σε ζητήματα που άπτονται εργασιακών θεμάτων και αφορούν σε ενδεχόμενη απουσία εκπαιδευτικών από τα διδακτικά καθήκοντα για λόγους φύλαξης παιδιών ή λόγω του ότι οι ίδιοι ή και συγγενικά τους πρόσωπα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης απαράδεκτο θεωρούμε το γεγονός ότι το ΥΠΠΑΝ, χωρίς να κάνει ουδεμία αναφορά, κατ'εξακολούθηση αγνοεί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που έχουν εξαρτώμενο συγγενή πρώτου βαθμού που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες αφού μέσα από τις εγκυκλίους του απαιτεί την παρουσία τους στο σχολικό χώρο απειλώντας και εκβιάζοντας είτε με απουσίες είτε με άδειες άνευ απολαβών. Για τις δε περιπτώσεις των μαθητών αυτών, δεν έχει γίνει ακόμα καμία απολύτως αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν παιδαγωγική στήριξη, μέσα από την σύγχρονη ή ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εν λόγω διαδικασία αφού ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα διδάσκει στην τάξη.

 

Αντίθετα, μέσα από τη σημερινή εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημοτικής με θέμα την «Επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων», διακρίνεται μια προσπάθεια μετατόπισης κάθε ευθύνης εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αλλά και προετοιμασίας του σχολικού χώρου, στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ανεξάρτητα από το πόσοι θα τα επιβλέπουν, πολύ δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν ειδικά από τα μικρά παιδιά. Να μην περιμένουν λοιπόν οι αρμόδιοι, ότι τα μικρά παιδιά δεν θα τρέξουν, δεν θα παίξουν ή δεν θα έρθουν σε επαφή με τους συμμαθητές τους. Απαράδεκτο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία χωρίς αλληλεπίδραση, παιχνίδι και συναναστροφή. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να συμβάλουν στη μετατροπή ενός σχολείου-φυλακής το οποίο θα τους μετατρέπει σε «αστυνομικούς». 

 

Εν αναμονή και της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, θα επανέλθουμε με δημόσια τοποθέτησή μας.

 

Οικονομίστικες πολιτικές βασισμένες σε διακρίσεις εις βάρος συναδέλφων που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, είτε έχουν ανήλικα παιδιά και έχουν την αποκλειστική ευθύνη φροντίδας τους, δεν μπορούν και ούτε θα γίνουν ανεκτές με κανένα απολύτως τρόπο.

 

 

Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

16 Μαϊου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: