Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Απαράδεκτη και άδικη η απόφαση του ΥΠΠΑΝ για τα παιδιά με αναπηρίες

Απαράδεκτη και άδικη η απόφαση του ΥΠΠΑΝ για τα παιδιά με αναπηρίες


Η ΠΟΕΔ καταθέτει τη διαφωνία της για την απαράδεκτη, άδικη αλλά και απρόσμενη απόφαση της τελευταίας στιγμής του ΥΠΠΑΝ, με την οποία απέκλεισε ουσιαστικά τη φοίτηση των παιδιών με αναπηρίες, από το δημόσιο σχολείο.  Απόφαση που δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών και αδικεί με τον χειρότερο τρόπο μερίδα αυτών. Ξεκάθαρη θέση της ΠΟΕΔ είναι ότι δεν πρέπει να υφίσταται οποιαδήποτε διάκριση στη δυνατότητα φοίτησης στο δημόσιο σχολείο. Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, όπου εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης ουσιαστικά αποκλείστηκαν από την όλη διαδικασία, επειδή δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό τον οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχουν, ακόμη, λάβει παρά τις διαβεβαιώσεις  του ΥΠΠΑΝ.

 

Η ΠΟΕΔ εξέφρασε την ετοιμότητά της να υποδεχτεί όλα τα παιδιά στις αίθουσες διδασκαλίας με την επαναλειτουργία των σχολείων και καλούσε πεισματικά το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει σε Υγειονομικά Πρωτόκολλα τόσο για τη δημοτική όσο και για την Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.  Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για τα Νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας πρωτίστως στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στις οικογένειές τους και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα φέρουν όλα τα παιδιά στις αίθουσες διδασκαλίας.

 

Οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από το ΥΠΠΑΝ, οι οποίες καταδεικνύουν και μια αδικαιολόγητη προχειρότητα ενόψει της σοβαρότητας των στιγμών, το αφήνουν εκτεθειμένο. Δυστυχώς, με δηλώσεις του ο Υπουργός, επιχείρησε να μετακυλήσει δικές τους ευθύνες στους εκπαιδευτικούς και στις Οργανώσεις, πράγμα το οποίο απορρίπτουμε κατηγορηματικά και δεν αποδεχόμαστε.

 

Σημειώνουμε τέλος, ότι για τα θέματα εξ αποστάσεως σύγχρονης  και ασύγχρονης εκπαίδευσης, για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου άμεσης πλήρωσης των απουσιών των εκπαιδευτικών (αντικαταστάσεις)  στις σχολικές μονάδες και σωρεία άλλων θεμάτων, η ΠΟΕΔ με εποικοδομητικό και τεκμηριωμένο τρόπο κατάθεσε εδώ και εβδομάδες εισηγήσεις ενώπιον του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Με την ευκαιρία αυτή, η ΠΟΕΔ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στις διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολείων (εκπαιδευτικό και άλλο) και τους Συνδέσμους Γονέων  που υπερέβαλαν εαυτόν και μπορέσαν να επιλύσουν τα όποια πρακτικά προβλήματα και να επαναλειτουργήσουν τις σχολικές μονάδες.  

 

Από την ΠΟΕΔ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: