Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων μετά τη τηλεδιάσκεψη της ΠΟΕΔ με τον ΥΠΠΑΝ και τα σχετικά δημοσιεύματα, 5/5/2020

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θεωρεί ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από το ΥΠΠΑΝ και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τις  ειδικές επιστημονικές ομάδες, ούτως ώστε να γίνει με τον πιο σωστό και απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου για το εγχείρημα αυτό, πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές προεκτάσεις ως συνεπακόλουθα της οποιασδήποτε απόφασης.

Σε αυτή τη βάση, υιοθετούμε τα όσα ο ΥΠΠΑΝ έχει αναφέρει στην συνάντηση με την ΠΟΕΔ στις 4 Μαΐου, ότι δηλαδή οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν σταδιακά, με βασικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και στη συνέχεια στη βάση εκπαιδευτικών και κοινωνικών λόγων.  Την ίδια ώρα όμως, θεωρούμε ότι απαιτείται να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για σταδιακή επιστροφή μαθητών και μαθητριών στη βάση και των πρωτοκόλλων για προστασία της δημόσιας υγείας, προσαρμοσμένο και στις ικανότητες των μαθητών/τριών να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε εκτροπή από ένα σωστό προγραμματισμό και πιθανή απόφαση κάτω από πιέσεις τρίτων, με βεβιασμένα και ανεφάρμοστα σενάρια μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τα εργασιακά θέματα που προκύπτουν, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε και δεν θα ανεχτούμε τυχόν οικονομικές πολιτικές εις βάρος συναδέλφων μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν εξαρτώμενους συγγενείς πρώτου βαθμού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αδυνατούν να επιστρέψουν πίσω στις σχολικές μονάδες, ενώ μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Οι διευκρινήσεις που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΠΑΝ, ότι δηλαδή τόσο οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσο και αυτοί που έχουν δηλώσει φροντίδα τέκνων κάτω των δεκαπέντε ετών, θα συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, εφόσον εργάζονται από το σπίτι με τηλεκπαίδευση, μας καλύπτουν στο παρόν στάδιο. 

Θεωρούμε ελλιπή και ασαφή για ακόμα μια φορά την εγκύκλιο ημερομηνίας 4/5 του ΥΠΠΑΝ με θέμα την «Διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών για εργασία από τον Σχολικό Χώρο»,  αφού λανθασμένα εισάγεται το θέμα της φύλαξης των τέκνων, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες ηλικίες παιδιών πιθανόν να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία και σε ποιο πλαίσιο. Η ΠΟΕΔ πρέπει άμεσα να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη εγκύκλιος και σίγουρα προτού συμπληρωθεί η σχετική φόρμα από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Εν κατακλείδι, δηλώνουμε ως Προοδευτική ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη σωστή και οργανωμένη επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, όταν αυτό είναι ασφαλές σύμφωνα πάντοτε με τις επιστημονικές υποδείξεις των ειδικών. Σε κάθε περίπτωση μέλημα της ΠΟΕΔ θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και υγεία των παιδιών, αλλά και η προστασία της υγείας, ασφάλειας και των δικαιωμάτων των μελών της.

5/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: