Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκδημοκρατισμός της δημόσιας παιδείας στην πράξη

 Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ

Η Κυβέρνηση ικανοποίησε μέσα σε τρία χρόνια τα πάγια αιτήματα των εκπαιδευτικών αλλάζοντας πλήρως την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης •Οι εκπαιδευτικοί έχουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα κριτικής άποψης, πρόσβασης στους υπηρεσιακούς φακέλους, υπεράσπισής τους σε περίπτωση δυσμενούς αξιολόγησης

Ενα από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν ο εκδημοκρατισμός της Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν να έχουν ελευθερία πρόσβασης στους φακέλους τους, να μην αρχειοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες εναντίον τους, να έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους χωρίς εκ των προτέρων έγκριση, να γίνει πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό το σύστημα αξιολόγησης.
 
Η Κυβέρνηση Χριστόφια μέσα σε μόλις τρία χρόνια διακυβέρνησης κατάφερε να αλλάξει εντελώς την εικόνα της δημόσιας παιδείας, να κάνει σημαντικότατα βήματα για τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και να ικανοποιήσει παράλληλα τα πάγια αιτήματα των εκπαιδευτικών που για δεκαετίες έμεναν ανικανοποίητα. 
 
Παράλληλα με αυτές τις μεγάλες αλλαγές, το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευσης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Οπως είχε γράψει η "Χ", μετά από συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα για συζήτηση της πρότασης τού Υπουργείου, υπήρξε συναντίληψη και ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Ηδη, καθορίστηκε νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας και την κατάθεση της τελικής πρότασης του Υπουργείου Παιδείας εντός των προσεχών μηνών.

Μέτρα που πάρθηκαν αυτά τα τρία χρόνια :
 
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: