Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πακέτο Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με το πακέτο στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής πρόνοιας, το οποίο εφαρμόζεται το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την παραχώρηση κονδυλίου ύψους € 7.750.000 προς τους φοιτητές που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, τα δύο δημόσια πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), τα τέσσερα ιδιωτικά (το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης), καθώς επίσης οι δύο Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και το Δασικό Κολέγιο) θα παραχωρήσουν τα ακόλουθα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής πρόνοιας:

1. Επίδομα στέγασης, ύψους €1800 (€150 το μήνα Χ 12), για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 18 μόρια και άνω.
2. Επίδομα σίτισης, συνολικής αξίας €1.092 (€7 ημερησίως Χ 156 μέρες/ έτος), για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 16 μόρια και άνω.
3. Επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων και εργαστηριακού εξοπλισμού, ύψους €300, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 16 μόρια και άνω.
4. Επίδομα για αγορά ή αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, ύψους €500, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που συγκέντρωσαν 16 μόρια και άνω.

Συνολικά, θα επωφεληθούν 3538 φοιτητές παγκύπρια από την παραχώρηση των πιο πάνω επιδομάτων. 1380 φοιτητές θα επωφεληθούν του επιδόματος στέγασης, 3400 φοιτητές θα επωφεληθούν του επιδόματος σίτισης, 3378 φοιτητές θα επωφεληθούν του επιδόματος αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων και εργαστηριακού εξοπλισμού και 952 φοιτητές θα επωφεληθούν του επιδόματος για αγορά ή αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Η ενημέρωση όσον αφορά στους δικαιούχους φοιτητές, τις διαδικασίες παραχώρησης και καταβολής των επιδομάτων θα γίνει απευθείας από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς τους φοιτητές τους. Όσον αφορά στους κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, τα στοχευμένα μέτρα φοιτητικής πρόνοιας υλοποιούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σήμερα, 30 Μαρτίου 2012 λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και το ΙΚΥΚ θα ξεκινήσει την επεξεργασία των αιτήσεων. Τονίζεται ότι φέτος είναι η 3η χρονιά εφαρμογής του πακέτου στοχευμένων μέτρων στη φοιτητική ζωή της Κύπρου. Ως εκ τούτου, καταβάλλεται προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς να εντοπιστούν αδυναμίες στις διαδικασίες
υλοποίησης, οι οποίες χρήζουν βελτίωσης. Η ενίσχυση της φοιτητικής πρόνοιας με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία και η ενίσχυση των υποδομών και θεσμών της φοιτητικής πρόνοιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία σύγχρονων πανεπιστημίων, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες προς τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που με ζήλο και αποτελεσματικότητα αγκάλιασαν την απόφαση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στην κυπριακή κοινωνία των Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας. Η στήριξη του θεσμού της φοιτητικής πρόνοιας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι προς όφελος όχι μόνο των φοιτητών μας αλλά και των ιδίων των πανεπιστημίων του τόπου μας αφού η παραχώρηση των Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας αποτελεί κίνητρο και βοήθεια στις οικογένειες
ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να εμπιστευτούν τη μόρφωση των παιδιών τους, με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές δυσκολίες, στα κυπριακά πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται η πρόσβαση προς την Ανώτερη Εκπαίδευση και υποβοηθείται η προσέλκυση φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: