H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροποποίησε χθες, την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στο ζήτημα της «βελτίωσης της υγείας και ασφάλειας των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων γυναικών». Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης όπως και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στήριξαν όλες τις βελτιώσεις που εισήχθηκαν στην θέση του Ευρωκοινοβουλίου.
Βασικές προσθήκες του νομοθετικού ψηφίσματος όπως εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο είναι :
Η επέκταση της άδειας μητρότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ από 14 εβδομάδες που ίσχυε μέχρι σήμερα, σε 20 εβδομάδες ( οι 6 εκ των οποίων είναι υποχρεωτικές και λαμβάνονται μετά τον τοκετό) με την καταβολή πλήρους αμοιβής.
Η εισαγωγή του δικαιώματος στην άδεια πατρότητας 2 εβδομάδων με πλήρεις αποδοχές.
Στο εγκριθέν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεριλήφθηκαν και άλλες σημαντικές τροπολογίες μερικές εκ των οποίων είναι: η απαγόρευση της δυνατότητας απόλυσης των εγκύων εργαζομένων γυναικών από την αρχή της εγκυμοσύνης τους και έως έξι μήνες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Η αναγκαιότητα να δίνεται το δικαίωμα στις γυναίκες να επιστρέφουν μετά το πέρας της άδειας μητρότητας στις θέσεις εργασίας τους ή σε ισότιμες θέσεις με ίδιες αποδοχές, στην ίδια επαγγελματική κατηγορία και με τα ίδια καθήκοντα.
Κατά την σύνταξη της παρούσα έκθεσης, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Επίκεντρο τους υπήρξαν οι προτάσεις που παραθέτουμε πιο πάνω οι οποίες στηρίχθηκαν σθεναρά κύρια από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και τους Σοσιαλιστές καθώς και μερίδα Ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες. Οι συντηρητικοί- νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Δεξιάς επιχείρησαν να αποδυναμώσουν την πρόταση που εγκρίθηκε.
Το νομοθετικό ψήφισμα αποτελεί σημαντική εξέλιξη που θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση πάγιων θέσεων του ΑΚΕΛ και της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, αναγνωρίζοντας τη μητρότητα ως κοινωνικό δικαίωμα το οποίο πρέπει να τυγχάνει προστασίας και σεβασμού.
Είναι πλέον απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο να αφουγκραστούν τη θέση του σώματος και να αποδώσουν δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου