Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Αναπτύσσοντας την Ιστορική Κατανόηση», Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας διοργάνωσε την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 εκδήλωση με τίτλο: «Αναπτύσσοντας την Ιστορική Κατανόηση», στην οποία συμμετείχαν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί. Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΚΤΟS, KTOEOS, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρία βιωματικά εργαστήρια με θέμα:

1. Η χρήση των ιστορικών πλαισίων στη διδασκαλία της Ιστορίας – τι σημαίνει να «σκεφτόμαστε ιστορικά» και τι ξέρουμε για το πώς θα αναπτύξουμε την ιστορική σκέψη των παιδιών;

2. Εμπλέκοντας τους μαθητές στην οικοδόμηση εξηγήσεων αιτιότητας – παρουσίαση διαδραστικών προσεγγίσεων για την καλλιέργεια διαφόρων τύπων ιστορικής σκέψης.

3. Αναπτύσσοντας την κατανόηση των μαθητών για τα ιστορικά τεκμήρια και τις ερμηνείες του παρελθόντος – συζήτηση μέσα από δραστηριότητες για τη φύση της παροχής γνώσης περιεχομένου (τι έγινε στο παρελθόν) με συγκεκριμένες αναφορές στις ανάγκες της κοινότητας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Ιστορία στην Κύπρο.

Συγχαίρουμε τον όμιλο για το σημαντικό έργο που επιτελεί και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζει . Αναφέρουμε ιδιαίτερα το συμπόσιο με τίτλο: ‘The teaching of Controversial Issues in History” που προγραμματίζεται να γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2010 στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία. Στο συμπόσιο θα γίνει και παρουσίαση του βιβλίου : Τα συγκρουσιακά θέματα στη διδασκαλία της Ιστορίας των καθηγητών Κόκκινου και Μαυροσκούφη.

Για την Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής Αγώνα
Λουίζα Σόλου Πιττάκαρα
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: