Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών - 5 Οκτωβρίου

Αγαπητές/οί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η 5η Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου ως η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών που καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO και τη Διεθνή Οργάνωση των Εκπαιδευτικών (Education International), δίνει την ευκαιρία να στραφεί η προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές, είτε εργάζονται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου καταυλισμού προσφύγων.

Η προσφορά των εκπαιδευτικών μας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή, αναγνωρίζεται και εκτιμάται τόσο από την επίσημη πολιτεία όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι μια σημαντική προσφορά στα παιδιά και στους νέους μας, οι οποίοι είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως τόπος και ως λαός.

Ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία, η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στη νέα γενιά και η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων, αποτελεί βασικό ζητούμενο για την ευημερία και την πρόοδο των κρατών. Οι εκπαιδευτικές πολιτικές, όμως, οι μεταρρυθμίσεις και οι καινοτομίες στο χώρο της εκπαίδευσης συντελούνται εν κενώ και παραμένουν άψυχα προγραμματικά σχέδια, χωρίς τον βασικό συντελεστή υλοποίησής τους, τους εκπαιδευτικούς. Ο εκπαιδευτικός, ως ο κύριος διαμεσολαβητής ανάμεσα στο μορφωτικό αγαθό και το μαθητή, αποτελεί τον άνθρωπο που με τις γνώσεις και την πείρα του συντροφεύει και καθοδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στα συχνά δύσβατα μονοπάτια της γνώσης. Η ευαισθησία, το ενδιαφέρον και προπάντων η αγάπη των εκπαιδευτικών, αποτελούν πρότυπο για τους νέους και σταθερό σημείο αναφοράς, όχι μόνο κατά τα μαθητικά χρόνια, αλλά συχνά για ολόκληρη την μετέπειτα πορεία τους.

Σήμερα, στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, οφείλουμε όλοι να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα μάς προσέφεραν και συνεχίζουν να μάς προσφέρουν. Τιμούμε με αισθήματα ευγνωμοσύνης την προσφορά των απανταχού λειτουργών της εκπαίδευσης στην κοινωνικο-πνευματική διαμόρφωση των πολιτών του κόσμου.

Με την ευκαιρία λοιπόν της 5ης Οκτωβρίου, απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, οι οποίοι έχουν ταχθεί όχι για να μεταδώσουν στείρες γνώσεις, αλλά για να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να διαμορφώσουν συνειδήσεις, και να ετοιμάσουν τους αυριανούς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζήσουν σ’ ένα κόσμο όπου η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην οικοδόμηση της κοινωνίας στην οποία θα ζουν, αλλά βάση ανάπτυξης και δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: