Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : Όλη η αλήθεια

Με το άρθρο αυτό θα επιχειρήσω να παρουσιάσω ξεκάθαρα όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε στην τελική κατάληξη των νέων σχεδίων υπηρεσίας Ε.Ε. που έχουν δημιουργήσει τις γνωστές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσω τις θέσεις της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ όλο το διάστημα των συζητήσεων αλλά και τι εισηγούμαστε για άρση κάθε αδικίας που υπάρχει ή / και πιθανό να υπάρξει .

Η δημιουργία νέων σχεδίων υπηρεσίας ήταν εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας πριν δύο περίπου χρόνια, για να βγούμε από το αδιέξοδο και να μην υπάρξει κίνδυνος να μείνουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που για χρόνια εργάζονται στην Ε.Ε. και δεν καλύπτονταν από τα υφιστάμενα σχέδια (ψυχολόγοι , νηπιαγωγοί).

Η ΠΟΕΔ συναίνεσε για δύο κυρίως λόγους : Από τη μια για να διασφαλιστεί ότι μέλη μας δεν θα έμεναν στο δρόμο ( η Ε.Ε.Υ. ήταν κάθετη ότι αυτό θα συνέβαινε, θεωρώντας ότι παρανομούσε που συνέχιζε να τους διορίζει ) και ,από την άλλη, η Οργάνωση είδε την εισήγηση αυτή και ως μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης του κλάδου της Ειδικής Εκπαίδευσης .

Άρχισαν διαβουλεύσεις που πήραν σχεδόν δύο χρόνια μεταξύ Υ.Π. και ΠΟΕΔ με πολλές καθυστερήσεις και εμπλοκές αφού έπρεπε τα σχέδια να περάσουν από διάφορους φορείς όπως την Ε.Ε.Υ., την νομική υπηρεσία και άλλους, για να εκφέρουν τις απόψεις τους ή να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Σε καμιά φάση των συζητήσεων δεν εντοπίστηκαν από κανένα τα προβλήματα που τελικά υπήρξαν, με τα Τ.Ε.Ι. για παράδειγμα ή και άλλα .

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε τις διαβουλεύσεις και ζητούσε επίμονα στην ΠΟΕΔ να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη της Κλαδικής Επιτροπής Ειδικής Εκπαίδευσης για να διαμορφώνονται οι θέσεις της Οργάνωσης, σε αντίθεση με τις άλλες Κινήσεις. Την ΠΟΕΔ στις διαβουλεύσεις εκπροσωπούσαν ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ειδικός Γραμματέας.

Φτάσαμε έτσι στο Μάη του 2008, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις, καταρτίστηκαν τα νέα σχέδια, πέρασαν από τη νομική υπηρεσία και δόθηκε το τελικό κείμενο στην ΠΟΕΔ, το οποίο και έπρεπε εσπευσμένα να πάει για έγκριση στη Βουλή πριν κλείσει για διακοπές, αφού έπρεπε να ψηφιστεί για να μη μείνει κανείς αδιόριστος το Σεπτέμβρη.

Δύο μόλις μέρες πριν κατατεθεί το Σχέδιο στην Επιτροπή Παιδείας ανακαλύψαμε ότι μια παράγραφος του Σχεδίου, που αφορούσε τις μονιμοποιήσεις των δασκάλων Ειδικής, ήταν αλλοιωμένη σε σχέση με το τελικό σχέδιο που είχαμε ως ΠΟΕΔ. Το γεγονός αυτό εντόπισε και έφερε στη Γραμματεία η Πρόεδρος της Κλαδικής Ε.Ε.

Ζήτησα προσωπικά διερεύνηση, που όταν έγινε, ο μεν εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε αλλοίωση και ότι το ήξεραν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΠΟΕΔ, οι δε εκπρόσωποι της Οργάνωσης δήλωναν άγνοια. Τους προκάλεσα δημόσια να μου πουν ποιος λέει ψέματα. Περιμένω ακόμα να μου απαντήσουν. Άμεσα ειδοποιήσαμε τηλεφωνικά βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και αποδέχτηκαν και έγινε τροποποίηση της παραγράφου, με την οποία, τουλάχιστο, έμενε ανοιχτή η πόρτα για μονιμοποιήσεις από φέτος, αφού στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν 85 εγκριμένες θέσεις, τις οποίες και θα διεκδικήσουμε.

Κάνοντας σήμερα μια αυτοκριτική θα έλεγα ότι, παρόλο που η Κίνησή μας συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα και με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κλάδου Ε.Ε. που διαχρονικά στηρίξαμε, προσωπικά ως πρόεδρος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ και μέλος της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, θεωρώ ότι δεν ήμουν όσο έπρεπε επικριτικός σε κάποιες καταστάσεις. Έδειξα, ίσως, περισσότερη εμπιστοσύνη από όση έπρεπε στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι που θέσαμε. Και ακόμα θα έπρεπε ως Κίνηση να στηρίζαμε με πιο δυναμικό τρόπο τις εισηγήσεις της Κλαδικής, που σε κάποια σημεία ήταν ορθές.

Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση τελικά δεν είναι τραγική όπως πριν ένα μήνα εμφανίστηκε. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να διορθώσουμε τα όποια αρνητικά. Η Κίνηση μας είναι η μόνη που τόλμησε και βγήκε αμέσως μετά την αναμπουμπούλα και διοργάνωσε δημόσια συζήτηση και δέχτηκε και απάντησε και σε άδικες κριτικές. Η ιστοσελίδα μας δημοσίευσε όλες τις αντιδράσεις που υπήρξαν συμβάλλοντας σε γόνιμο διάλογο. Κάναμε πάμπολλες παρεμβάσεις προς όλους τους φορείς για άρση αδικιών. Τελευταία μας δράση ήταν η υποβολή στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ συγκεκριμένων τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στα Σχέδια ώστε να αρθούν οι αδικίες και να αποφευχθούν άλλα προβλήματα. Όλες οι τροποποιήσεις έγιναν αποδεκτές, εκτός από μια που επιφυλάχθηκαν οι άλλες κινήσεις να τοποθετηθούν (δεν είχαν και τίποτε άλλο να προτείνουν).

Παράλληλα ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό, η Γραμματεία να προωθήσει άμεσα προς το Υ.Π. και την Ε.Ε.Υ. αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας για τις μονιμοποιήσεις όσων δικαιούνται στην Ε.Ε. καθώς και την έναρξη διαλόγου για το σχέδιο προαγωγών του κλάδου, για να μη βρεθούμε προ άλλων εκπλήξεων.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ βρίσκεται στο πλευρό όλων των δασκάλων Ε.Ε. και θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο όπως πράττει από τον καιρό της ίδρυσής της που συνέπεσε περίπου και με την έναρξη του θεσμού ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία μας. Τότε που κάποιοι θεωρούσαν τους δασκάλους Ε.Ε. δεύτερης τάξης εκπαιδευτικούς, εμείς τους στηρίξαμε και προωθήσαμε τα αιτήματά τους γιατί αυτό θα αναβάθμιζε και την Παιδεία του τόπου μας. Αυτό επιδιώκουμε. Ένα κλάδο Ε.Ε. αναβαθμισμένο για να συμβάλει στη σωστή δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς .


Λάζαρος Αβραάμ
Πρόεδρος Προοδευτικής
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: