Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Επιεικώς απαράδεκτη η όλη στάση της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία
Ανακοίνωση ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορίας, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008 : « H δημόσια παραδοχή και η συγνώμη του Υπουργού έρχονται να δικαιώσουν τις δημόσιες αναφορές του προέδρου της ΠΟΕΔ για τις οποίες η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων έσπευσε να εκφράσει δημόσια διαφωνία κάνοντας για πολλοστή φορά το συνήγορο του Υπουργείου. Η άδικη προσωπική επίθεση της Προοδευτικής σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔ αποτελεί μια προσφιλή τακτική της συγκεκριμένης Κίνησης, που τον τελευταίο καιρό αντί να αντιδρά και να ασκεί κριτική σε εκείνους που πρέπει (Υπουργείο Παιδείας) και για τα θέματα που καίνε (στελέχωση σχολείων, προβλήματα νηπιαγωγείων, αλλόγλωσσοι μαθητές κλπ) προτιμά να θέτει υπό στενή παρακολούθηση και να ασκεί κριτική εκφοβισμού σε ό,τι πει και ό,τι κάνει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, που καθηκόντως οφείλει να επισημαίνει λάθη και παραλείψεις της Αρμόδιας Αρχής. Η τακτική πάντως της Προοδευτικής θα πέσει στο κενό.»
Έστω και από το κενό, όπου έχει πέσει η τακτική της Προοδευτικής, σημειώνουμε τα εξής :
1. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ τοποθετήθηκε πολλές φορές δημόσια, τόσο για την Προδημοτική όσο και για τον υπό έμφαση στόχο, χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ να έχει συζητήσει και να πάρει αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα. Εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και θέσεις μεταφέροντάς τες σε δημόσιες συζητήσεις ως θέσεις της Συντεχνίας. Η Προοδευτική διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε δημόσια το αυτονόητο, σεβασμό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

2. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ μίλησε για στραγγαλισμό της Προδημοτικής από τη κυβέρνηση Χριστόφια, μίλησε για ανησυχίες και αντιδράσεις από τα σχολεία μας για το στόχο της καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμφιλίωσης, μίλησε για στραγγαλισμό των σχολείων της Υπαίθρου από το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς απλά ρωτάμε : Που και πως δικαιώθηκε η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ; Υπήρξε στραγγαλισμός της Προδημοτικής; (διορίστηκαν 12 νέοι συνάδελφοι), υπήρξε αντίδραση και αναταραχή στα σχολεία μας για τον υπό έμφαση στόχο; (μεμονωμένες αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους – η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών υιοθετεί το στόχο) , υπήρξε στραγγαλισμός των σχολείων της Υπαίθρου από το Υπουργείο Παιδείας; (όλες οι παρεκκλίσεις που ζήτησαν τα σχολεία της Υπαίθρου δόθηκαν από το Υπουργείο).

3.Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔ για τον επίμαχο, όπως χαρακτηρίστηκε, υπό έμφαση στόχο, αφορούσαν «τη διαδικασία που ακολούθησε με παραγνωρισμό των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και με τη μη σύγκληση του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης»;;; Ποιους κοροϊδεύετε κύριοι της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας ; Τι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε; Το ένα κομμάτι των δηλώσεων αφορούσε το συγκεκριμένο, στο οποίο παρεμπιπτόντως συμφωνούμε απόλυτα. Οι υπόλοιπες δηλώσεις και ανακοινώσεις σας που αναφέρονταν;. Σας παράσυρε η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κατανοητό, σας παρέσυραν τα δημοσιεύματα δημοσιογράφων, κατανοητό, υπήρξε λάθος αντίδραση και λανθασμένες δηλώσεις, κατανοητό, η προσπαθεί σας όμως να παρουσιαστείτε και δικαιωμένοι από πάνω είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ζημιογόνα για την ΠΑΙΔΕΙΑ και τον τόπο. Θα ήταν πιο έντιμο και πιο σωστό να παραδεχτείτε το λάθος σας και να ζητήσετε συγνώμη από την κοινωνία.

4.Αντιδράσατε και για την ουσία του υπό έμφαση στόχου. Αντιδράσατε στην καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. Αντιδράσατε στην ειρήνη και όταν καταλάβατε το λάθος που κάνατε, θυμηθήκατε διαδικασίες και Συμβούλια. Μιλήσατε για διαγραφή της κατοχής και της εισβολής, για μειωμένες εθνικές αντιστάσεις, για αφελληνισμό κλπ...όταν ξαναδιαβάσατε καλύτερα την εγκύκλιο...ασκήσατε κριτική για την επίσκεψη του Υπουργού στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού (ΙΗ΄) όπου φοιτούν και τουρκόφωνοι μαθητές. Τι εισηγείστε δηλαδή; καλλιέργεια κουλτούρας πολέμου; διδασκαλία μόνον όσον μας χωρίζουν από τους Τουρκοκύπριους; Πέστε την αλήθεια επιτέλους στους συναδέλφους και στον κόσμο. Πάρτε μια θέση ξεκάθαρη.

5.Η Προοδευτική έχει ξεκάθαρη θέση : Ναι θέλουμε να ζήσουμε ξανά μαζί με τους Τουρκοκύπριους, σε μια Κύπρο ενωμένη, Ομοσπονδιακή. Εναντιωνόμαστε σε όσους μας θέλουν χωριστά, σε όσους επιθυμούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης, σε όσους δεν θέλουν λύση και βρίσκουν συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες, σε όσους στηρίζουν με τα επιχειρήματα και τη συμπεριφορά τους τις θέσεις της Τουρκικής Πλευράς για δύο κράτη στην Κύπρο. Για την Προοδευτική η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να ζήσουμε χωριστά με τους Τουρκοκύπριους και πολύ μεγάλη για να ζήσουμε μαζί. Για την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία ;;;;

6.Όσο για τη προσπάθεια σας να παρουσιάσετε την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ως την παράταξη που χειροκροτά συνεχώς τη κυβέρνηση και δεν αντιδρά εμείς σας απαντάμε ξεκάθαρα :
- Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι για άστοχη, άκαιρη και μηδενιστική κριτική χωρίς να υπάρχει λόγος και αιτία, απλά και μόνον για να κάνετε εσείς αντιπολίτευση
- Εκεί και όπου χρειάζεται να κάνουμε κριτική θα το κάνουμε χωρίς να σας ρωτήσουμε κύριοι της ΠΑΔΕΔ.
- Αν χρειαστεί να διεκδικήσουμε στους δρόμους, να είστε σίγουροι ότι όχι μόνον το παρόν μας και τη συγκατάθεση μας θα δώσουμε αλλά θα είμαστε μπροστά. Εξάλλου δεν είναι ο δικός μας πρόεδρος που δήλωνε εναντίον των κινητοποιήσεων στη τελευταία Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ, αλλά ο δικός σας πρόεδρος.
- «Τα δικά μας του γειτόνου», αυτά που έκανε η ΠΑΔΕΔ επί Κληρίδη δεν πρόκειται ποτέ να τα κάμει η Προοδευτική επί Χριστόφια. Και άποψη έχουμε και χαρακτήρα και ιδεολογία. Δεν είμαστε πιόνια κανενός και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η παράταξη της διεκδίκησης και της αγωνιστικότητας. Ο καναπές δεν είναι δικό μας άθλημα. Σας ανήκει να τον χαίρεστε.
- Έχουμε προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση για την παιδεία του τόπου και θα τις διεκδικήσουμε δυναμικά.

Απόστολος Σκουρουπάτης
Εκπρόσωπος Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: