Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΜΑΣ

Με την εγκύκλιο του Υ.Π.Π. (Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης) προς τα σχολεία με ημερ. 12 Αυγ. 2008 που περιείχε τις Γενικές Οδηγίες του Τμήματος, αναφέρονται και οι στόχοι υπό έμφαση για τα σχολεία μας τη χρονιά 2008-2009. Αναφέρει σχετικά η εγκύκλιος :

1. Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι
Παραμένει μόνιμος στόχος υπό έμφαση, για να τονίζει την αγωνιστική πτυχή της εκπαίδευσης μας μέχρι την ποθητή απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

2. Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας .

3. Καινοτομία και δημιουργικότητα, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2009 ως ευρωπαϊκού έτους καινοτομίας και δημιουργικότητας .

Ακολούθησε η εγκύκλιος με ημερ. 27 Αυγούστου 2008 με την οποία αναλύονταν οι στόχοι 2 κα 3 ( ο στόχος 1 είναι πλήρως αναλυμένος αφού είναι διαχρονικός ) και γίνονταν εισηγήσεις για την εφαρμογή τους .

Η κατάσταση που κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν, εξαιτίας κυρίως της δεύτερης εγκυκλίου και οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν και αχρείαστες ήταν και κάτι παραπάνω από υπερβολικές. Προσπάθησαν όλοι αυτοί, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να πείσουν το λαό μας ότι , ούτε λίγο ούτε πολύ, καταστρέφεται η Παιδεία μας. Έβαλαν μέσα στους πύρινους λόγους τους και τις πεποιθήσεις τους για την ιστορία του τόπου μας (όπως οι ίδιοι με παρωπίδες την εξηγούν και μετατράπηκαν σε δασκαλοπατέρες, σε υπέρ – ιστορικούς, έριξαν και τον υπέρ – πατριωτισμό τους και διέρρηξαν τα ιμάτιά τους ή τα κοστούμια τους ή τα ράσα τους και είπαν το ποίημά τους ( ή … το εμβατήριο που τους έμαθαν να λένε …).

Όλα αυτά γιατί ο Υπουργός της Παιδείας « τόλμησε » να εισηγηθεί να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Να διοχετεύσουμε στην Εκπαίδευση την καλλιέργεια της κουλτούρας για ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας, με στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή.

Τελικά το πρόβλημα κάποιων είναι ακριβώς αυτό : Δεν συνειδητοποιούν ή δεν αποδέχτηκαν ποτέ ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής της πατρίδας. Διακηρύσσουν ότι αποδέχονται τη διαπολιτισμικότητα, αποδέχονται και σέβονται όλες τις εθνότητες που έχουμε στην Κύπρο αλλά βάζουν και τους Τουρκοκύπριους μαζί με «όλους τους άλλους» διότι η πεποίθησή τους είναι ότι στο νησί μας ζούμε μόνο εμείς οι Ελληνοκύπριοι και , απλά , ανεχόμαστε όλους τους άλλους .

Για πολλές δεκαετίες διαπαιδαγωγηθήκαμε στα σχολεία μας, πολύ σωστά, με βάση την ελληνική καταγωγή μας. Έλειπε όμως πάντα η συνειδητοποίηση ότι μοιραζόμαστε αυτό τον τόπο και με κάποιους άλλους, που ζούσαν και αυτοί και εργάζονταν δίπλα μας . Δεν καταφέραμε ποτέ να βάλουμε στην Εκπαίδευση όλα εκείνα τα στοιχεία που θα έφερναν τις δύο κοινότητες κοντά. Το ίδιο έκαναν βέβαια και οι Τουρκοκύπριοι στα δικά τους σχολεία. Παίξαμε όλοι το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών, διευκολύναμε τα ξένα συμφέροντα και συμβάλαμε στο βίαιο διαχωρισμό της πατρίδας μας. Τι άλλο πρέπει να πάθουμε για να συνετιστούμε ;

Ας μας πουν όλοι αυτοί που αντιδρούν : Δεν θα πρέπει να πάμε και ένα βήμα παρακάτω ; Δεν θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη νέα γενιά ώστε να κατανοήσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή μοιραζόμαστε αυτή την Πατρίδα και με άλλους και δεν έχουμε επιλογή άλλη από το να συμβιώσουμε ειρηνικά ; Εάν όλοι αυτοί έχουν να εισηγηθούν άλλη επιλογή ας την πουν ξεκάθαρα .

Αφήστε λοιπόν όλοι εσείς, πολιτικοί και πολιτικάντηδες και άλλοι, την Παιδεία έξω από τις όποιες σκοπιμότητες . Αφήστε τους εκπαιδευτικούς να δράσουν απερίσπαστοι και να υλοποιήσουν τους στόχους της κυπριακής εκπαίδευσης, για να μπορέσουν να ετοιμάσουν όσο καλύτερα μπορούν τη γενιά του μέλλοντος. Θέλουμε μια νέα γενιά που να αναπτύξει κριτική σκέψη τέτοια και να αποκτήσει στάσεις τέτοιες, ώστε να είναι σε θέση να μην επαναλάβει τα λάθη της δικής μας γενιάς . Θέλουμε μια νέα γενιά καλύτερα σκεπτόμενη από μας, που να μπορεί να ζήσει στον τόπο που μας γέννησε συμβιώνοντας ειρηνικά με όλους σε μια επανενωμένη πατρίδα .


Λάζαρος Αβραάμ
Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: