Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της Τακτικής Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, σας απευθύνω τους χαιρετισμούς μου καθώς και τις ευχές μου για επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της.
Αγαπητές δασκάλες και αγαπητοί δάσκαλοι,Ως Κυβέρνηση κατατάσσουμε τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας αφού, κατά την εκτίμησή μας, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.
Θεωρούμε την παιδεία βασικό κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται με την παροχή δημόσιας, υψηλής ποιότητας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Εργαζόμαστε ώστε κανένας νέος να μη μένει αμόρφωτος στη σύγχρονη εποχή της επιστημονικο-τεχνικής επανάστασης, της έκρηξης των γνώσεων και της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νέους και, ιδιαίτερα, με την εξίσωση των δυνατοτήτων επιτυχίας τους.
Συμμεριζόμαστε το όραμα της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και υιοθετούμε τις βασικές αρχές της έκθεσής της για «ένα δημοκρατικό σχολείο της αγοράς του δήμου, ένα δημοκρατικό σχολείο του πολίτη και όχι ένα σχολείο της οικονομίας της αγοράς».Στοχεύουμε στην απελευθέρωση των τεράστιων δημιουργικών δυνατοτήτων των βασικών συντελεστών της εκπαίδευσης (μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών) καθώς και στη διαλεκτική σύζευξη των διαφόρων λειτουργιών του σχολείου ώστε, παράλληλα και ταυτόχρονα, να προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, να προάγει την κριτική σκέψη, να καλλιεργεί δεξιότητες, ικανότητες και ταλέντα και να προσφέρει γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών.
Εργαζόμαστε για ένα σχολείο που καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο γλωσσικό και πολιτιστικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει την κυπριακή και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Ένα σχολείο που καλλιεργεί την ολόπλευρη μόρφωση και δίνει στους νέους μας και στην κυπριακή κοινωνία τη δυνατότητα να βαδίζουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο δύσκολο, αλλά και γεμάτο προκλήσεις δρόμο της κοινωνικής προόδου και προκοπής.
Η επίτευξη αυτού του στόχου και η εκπλήρωση του οράματός μας περνά μέσα από την υλοποίηση, το ταχύτερο δυνατό, της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, την οποία δεσμευτήκαμε να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε.Οι συνθήκες για την υλοποίηση της έχουν πλέον ωριμάσει και η κοινωνία αναμένει την πραγματοποίηση του μεγάλου ποιοτικού άλματος στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη συνεργασία και τη στήριξη των φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Δεσμευτήκαμε ότι η προώθηση των αλλαγών θα γίνεται πάντοτε μέσα από ένα συνεχή, ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πεποίθησή μας είναι ότι τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά, να προσθέσουμε και να προσφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση της παιδείας μας. Γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Με συναίνεση μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές και συγκεκριμένες λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και έτσι να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική.
Η επιτυχία στηρίζεται στη συλλογική θέληση και αποφασιστικότητα. Στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια και είναι υποχρέωσή μας να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή.

Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι καμιά προσπάθεια για πραγματική αλλαγή στην εκπαίδευση, καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν υπάρχει η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους. Στο διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και, πολύ περισσότερο, στην τιτάνια προσπάθεια για υλοποίησή της, εκφράζω την πεποίθηση ότι θα έχει τη δική της αποφασιστική συνδρομή και συμβολή η ΠΟΕΔ. Θα είναι αυτό ακόμα μια υπηρεσία της οργάνωσης στην κυπριακή εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα κοντά στις τόσες άλλες που πρόσφερε και προσφέρει.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω σε όλους σας, αγαπητοί δάσκαλοι, τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε. Προσωπικά πιστεύω ότι εσείς οι εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις σας νοιάζεστε για την παιδεία μας και είστε έτοιμοι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στην προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Έχω εμπιστοσύνη στο έργο και επενδύω στη συνεισφορά σας για να θεμελιώσουμε από κοινού ένα σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που θα δίνει στα δικά μας παιδιά όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να κατακτήσουν το μέλλον.

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για τη δράση και προσφορά της ΠΟΕΔ, εύχομαι ξανά κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.
Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: