Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Γ.Α. ΠΟΕΔ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ - ΑΓΩΝΑ


Αγαπητοί / ές Γενικοί Αντιπρόσωποι

Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα τριετία της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ, όπως αυτή προέκυψε μετά τις εκλογές του Μάη 2008. Μια νέα τριετία που αναμένουμε, ως Κίνηση, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη τόσο στα θέματα που άμεσα ασχολείται η ΠΟΕΔ όσο και γενικότερα για την κοινωνία και το λαό μας.
Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ ότι η Οργάνωση πρέπει να δραστηριοποιείται πάντα στο πλαίσιο της κοινωνίας που ζούμε και μάλιστα να πρωτοπορεί στα κοινωνικά δρώμενα. Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι η συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση του ρόλου που έχουμε να διαδραματίσουμε ως πνευματικοί άνθρωποι σε μια πατρίδα που ταλανίζεται ακόμα από τις επιπτώσεις της εισβολής και κατοχής.

Με τη νέα διαδικασία που άρχισε για επίλυση του Κυπριακού σημαντικός είναι ο ρόλος του κάθε κύπριου πολίτη. Πόσο μάλλον ενός οργανωμένου συνόλου, όπως είναι η ΠΟΕΔ, τα μέλη του οποίου επωμίζονται μεγάλο μέρος από το βαρύ φορτίο της διαπαιδαγώγησης της μελλοντικής γενιάς. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι ο ρόλος μας για το μέλλον αυτού του τόπου είναι καθοριστικός. Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που εμείς αντικρίζουμε και τη νέα διαδικασία και το ρόλο μας. Μιλούμε βέβαια για το στόχο της διαμόρφωσης κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης όλων όσων αποτελούν την κοινωνία της πατρίδας μας. Οφείλουμε, ως δάσκαλοι, να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην ετοιμασία της νέας γενιάς για να ζήσει ειρηνικά και με εθνική αξιοπρέπεια στην δική της πατρίδα. Αυτό, βέβαια, κάναμε τόσα χρόνια μέσα στις δοσμένες συνθήκες και μέσα από το διαχρονικό στόχο «Δεν ξεχνώ και Αγωνίζομαι»
. Μέσα στα ίδια πλαίσια θα κάνουμε και το κάτι παραπάνω που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε αξίες και ιδανικά. Γνώμονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι η σωτηρία της πατρίδας μας με την απαλλαγή του λαού μας από την κατοχή και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την επανένωση πατρίδας και λαού.

Η σημερινή συνδιάσκεψη κύριο στόχο έχει τον προγραμματισμό της δράσης της ΠΟΕΔ για τη νέα τριετία. Η Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής – Αγώνα, όπως πάντα, θα καταθέσει τις απόψεις της και θα συνεχίσει τη συναινετική της δράση ώστε η ηγεσία της Οργάνωσης να προχωρήσει αποφασιστικά και να υλοποιήσει όσο το δυνατό καλύτερα τον κύριο στόχο της, που για μας είναι η δημιουργία του σύγχρονου, δημοκρατικού, προοδευτικού σχολείου, του σχολείου της χαράς και δημιουργίας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ικανοποίηση των συνδικαλιστικών μας αιτημάτων που θα αφήσουν απερίσπαστο το δάσκαλο να αφοσιωθεί στο παιδαγωγικό του ρόλο. Ένας απελευθερωμένος εκπαιδευτικός και απαλλαγμένος από προβλήματα της καθημερινότητας σίγουρα θα είναι και πιο αποδοτικός. Προτείνουμε λοιπόν τη συνέχιση της διεκδίκησης των αιτημάτων προγραμματισμένα και δυναμικά :

-Αναδιάρθρωση του διδακτικού μας χρόνου, περιορισμός της πρόσθετης εργασίας που ‘επιβάλλεται’ στα σχολεία και απαλλαγή από διδακτικό χρόνο για επιπλέον καθήκοντα
-Μείωση αριθμού μαθητών κατά τμήμα σε όλες τις τάξεις και στο Δημοτικό και στην Προδημοτική από την επόμενη σχολική χρονιά
-Βελτίωση στο θεσμό της δημιουργίας τμημάτων ταχύρυθμης εκμάθησης της Ελληνικής για αλλόγλωσσα παιδιά που εφαρμόστηκε από φέτος και ανάλογη εφαρμογή στα νηπιαγωγεία
-Συνέχιση και βελτίωση του θεσμού του μέντορα για τους πρωτοδιόριστους. Ο νέος αυτός θεσμός πρέπει να ειδωθεί ως το πρώτο βήμα της υλοποίησης της μελέτης για την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση
-Άμεση προώθηση των χρόνιων προβλημάτων των νηπιαγωγείων όπως αυτά παρουσιάζονται στο σχετικό σχέδιο απόφασης που θα εγκριθεί από τη σημερινή Συνδιάσκεψη
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμπεριφορά μαθητών με συναισθηματικά προβλήματα με τρόπο ώστε να βοηθούνται καλύτερα τα παιδιά αυτά και παράλληλα να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων
-Άμεση δράση από τη Γραμματεία για προώθηση των τροποποιήσεων που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ στα νέα σχέδια υπηρεσίας Ε.Ε. και ταυτόχρονα εμπλοκή μας σε διάλογο για ετοιμασία σχεδίων προαγωγών των συναδέλφων.
-Συνέχιση των προσπαθειών για δικαίωση των Μουσικών και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
-Επέκταση και αναβάθμιση του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
-Επέκταση και αναβάθμιση των Ζ.Ε.Π.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα τα οποία έχει η Οργάνωση μπροστά της και διεκδικεί.
Κάποια απ’αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνδιάσκεψης και θα παρθούν αποφάσεις. Αυτό που πρέπει πρώτιστα να γίνει είναι το Δ.Σ. να μελετήσει προσεχτικά τα δεδομένα που υπάρχουν και να θέσει προτεραιότητες ώστε μεθοδικά να προωθούνται προς επίλυση.

Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

Πιστεύουμε και διακηρύξαμε πολλές φορές ότι η Έκθεση των εφτά ακαδημαϊκών έδωσε στην πορεία των εκπαιδευτικών δρώμενων της Κύπρου μια κατεύθυνση και ένα προσανατολισμό. Με τις μέχρι τώρα ενέργειες και διαβουλεύσεις υλοποιήθηκαν στόχοι, προστέθηκαν χρήσιμα στοιχεία, έστω και αν υπήρξαν παλινδρομήσεις και προβλήματα. Η νέα κυβέρνηση δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα και αλλαγές, θεσμικές αλλαγές, που να φέρουν πιο κοντά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Είμαστε βέβαιοι πως η τριετία αυτή θα σημαδέψει την Παιδεία του τόπου μας. Η ΠΟΕΔ έχει χρέος να συνεχίσει να διαδραματίζει τον καθοριστικό της ρόλο στο διάλογο με σύνεση και καλή θέληση, με γνώμονα πάντα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κλάδου και το καλό της Εκπαίδευσης, μακριά από μικροκομματικά και άλλα συμφέροντα. Η αναβάθμιση της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες θα βοηθήσει την πατρίδα μας και θα ανακόψει την πορεία της κερδοσκοπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ΠΟΕΔ οφείλει να αρθρώνει πάντα πειστικό και ξεκάθαρο λόγο γιατί κρίνεται από το σύνολο της κοινωνίας, αφού το αντικείμενο της δουλειάς μας είναι τα παιδιά, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου.

Χαιρετίζουμε την οργανωμένη πλέον προσπάθεια του Υ.Π.Π. στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, που αποτελεί κομβικό σημείο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Η συνέχιση του διαλόγου για όλες τις παραμέτρους της Ε.Μ. ( Επιμόρφωση, Αξιολόγηση, Αναδόμηση Υ.Π.Π., Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο, Ζ.Ε.Π., Αναβάθμιση Π.Ι., Αυτονόμηση σχολικής μονάδας, Υλικοτεχνική Υποδομή κ.ά.), αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα και η ΠΟΕΔ πρέπει να δηλώνει πάντα παρούσα, επιδοκιμάζοντας κάθε θετικό βήμα και αντιδρώντας, δυναμικά όποτε χρειαστεί, όταν διαπιστώνει οπισθοδρόμηση, κωλυσιεργία και άσκοπες καθυστερήσεις.

Εσωτερικά θέματα ΠΟΕΔ

Στην προηγούμενη τριετία έχει γίνει αρκετή πρόοδος στο θέμα της συμμετοχής της Οργάνωσης στα κοινωνικά δρώμενα και σίγουρα έχει αναβαθμιστεί η πολιτιστική και κοινωνική προσφορά μας. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί και επεκταθεί.

Χαιρετίζουμε το γεγονός της αναβάθμισης την τριετία που πέρασε των σχέσεων της Οργάνωσης με την τουρκοκυπριακή συντεχνία ΚΤΟΣ. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και εντατικοποιηθεί, ιδιαίτερα τώρα με τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν.

Η ευημερία των μελών μας είναι ένα θέμα που πρέπει να υπάρχει συνεχής έγνοια. Τα εξοχικά μας έχουν αναβαθμιστεί, η επιχορήγηση προς τα Ε.Γ. της ΠΟΕΔ έχει αυξηθεί για να μπορούν να προσφέρουν στα μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όποια άλλη εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε βέβαιοι ότι η καλή διαχείριση των οικονομικών της Οργάνωσης θα συνεχιστεί και η κοινή προσπάθεια όλων προς την κατεύθυνση αυτή θα ενταθεί.

Ζητούμε συνέχιση του διαλόγου για εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού καταστατικού της ΠΟΕΔ.

Επιδιώκουμε την πλήρη διαφάνεια στις αποφάσεις της ηγεσίας, απόλυτη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, τακτική ενημέρωση και μεγαλύτερη εμπλοκή των Γ.Α. (που είναι σχεδόν αδρανείς), και πλήρη ενημέρωση της βάσης. Ο «Εκπαιδευτικός» έχει μάλλον, αθόρυβα, καταργηθεί (!)
Ο Πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι οφείλουν, όταν εκφράζουν τις θέσεις της ΠΟΕΔ, να είναι προσεκτικοί και να μεταφέρουν θέσεις που πέρασαν από τα αρμόδια σώματα και όχι προσωπικές. Δεν θα ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και επιφυλάσσουμε το δικαίωμά μας να εκφράζουμε τη διαφωνία μας δημόσια, όποτε αυτό συμβαίνει.

Επιτακτικά θα θέσουμε ξανά το θέμα τήρησης του κώδικα δεοντολογίας επισκέψεων στα σχολεία αξιωματούχων της ΠΟΕΔ, που ομόφωνα έχει εγκρίνει το Δ.Σ. και από κάποιους εξακολουθεί να μην τηρείται με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαπληκτισμοί, αλλά, κυρίως, να εκτίθεται η Οργάνωση στη βάση του κλάδου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η Κίνησή μας δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια όλων μας για να προχωρήσουμε μπροστά τη νέα αυτή τριετία. Είμαστε πάντα και παραμένουμε η φωνή της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στην ΠΟΕΔ, χαιρετίζοντας και επικροτώντας κάθε θετικό βήμα αλλά και αντιδρώντας σε κάθε αρνητικό και οπισθοδρομικό. Οι στόχοι μας παραμένουν αναλλοίωτοι :
Είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι με σωστή δουλειά μέσα και έξω από τα σχολεία μας μπορούμε να βοηθήσουμε ο κύριος στόχος κάθε κύπριου να έρθει πιο κοντά.
Είμαστε ταγμένοι στο στόχο της ποιοτικής αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης γιατί η Παιδεία αποτελεί επένδυση για την Πατρίδα.
Είμαστε ταγμένοι στην προσπάθεια διατήρησης μιας Οργάνωσης με σαφή οράματα και ξεκάθαρη εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική, ισχυρή και διεκδικητική, σεβαστή από όλους.
Παραμένουμε ταγμένοι στην εξυπηρέτηση του διδασκαλικού κλάδου και της κοινωνίας μας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ – ΑΓΩΝΑ

Λάζαρος Αβραάμ , πρόεδρος Προοδευτικής
Αντρέας Πιττάκαρας , πρόεδρος Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: