Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Τροποποιήσεις στα Σχέδια Ειδικής Εκπάιδευσης

Συζητήθηκε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής Αγώνα για να αφαιρεθεί από τα Σχέδια Υπηρεσίας Ειδικού Εκπαιδευτικού η παράγραφος που συνεχίζει να επιτρέπει σε δασκάλους και νηπιαγωγούς με ένα χρόνο μεταπτυχιακό στην Ειδική Εκπαίδευση, να μπορούν να διεκδικούν θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού.
Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, υπέρ της πρότασης της Αγωνιστικής Συνεργασίας τάχθηκαν Αγωνιστική Συνεργασία και ΔΗΚΙ, εναντίον η ΠΑΔΕΔ, η οποία υποστήριξε τότε ότι έλαβε επιστημονικές τεκμηριώσεις και ότι πρέπει να συνεχίζουν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με μεταπτυχιακό ενός χρόνου να μπαίνουν στην Ειδική Εκπαίδευση, ενώ εκκρεμούσε η τοποθέτηση της ΑΚΙΔΑ και γι ' αυτό το λόγο η απόφαση αναβλήθηκε τότε για το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.
Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, η ΑΚΙΔΑ τάχθηκε και αυτή υπέρ της πρότασης της Αγωνιστικής Συνεργασίας, ζητώντας όμως μεταβατική περίοδο, για να καλυφθούν όσοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν ξεκινήσει μεταπτυχιακό στην Ειδική Εκπαίδευση, γνωρίζοντας το δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους Ειδικής Εκπαίδευσης, με βάση τα νέα σχέδια Υπηρεσίας Ειδικής Εκπαίδευσης.
Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής Αγώνα και Δημοκρατική Κίνηση όρισαν τη "μεταβατική περίοδο" που ζήτησε η ΑΚΙΔΑ, ως την ημερομηνία απόκτησης του μεταπτυχιακού μέχρι να τροποποιηθούν τα Σχέδια Υπηρεσίας Ειδικής Εκπαίδευσης, κάνοντας μικρή υποχώρηση από την αρχική θέση.
Η ΠΑΔΕΔ έκανε στροφή 180 μοιρών και συμφώνησε και αυτή στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτική Αγώνα, ορίζοντας όμως τη "μεταβατική περίοδο" ως την ημερομηνία εγγραφής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα μέχρι τη ψήφιση της τροποποίησης στα Σχέδια Υπηρεσίας. Θέση που βρήκε σύμφωνη και την ΑΚΙΔΑ. Θέση που τελικά ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο με 13 ψήφους υπέρ (ΠΑΔΕΔ - ΑΚΙΔΑ) και 10 υπέρ της πρότασης της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής Αγώνα (Αγωνιστική Συνεργασία - ΔΗΚΙ).
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει το γεγονός ότι στο θέμα ουσίας συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, μετά και τη στροφή της ΠΑΔΕΔ. Αυτό που κρατούμε από την όλη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι το γεγονός ότι όλοι πλέον συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσουν οριστικά τα παράθυρα για εισδοχή στην Ειδική Εκπαίδευση ατόμων που δεν έχουν βασικό πτυχίο Ειδικού Επιστήμονα, πράγμα το οποίο θα συμβεί με τη συγκεκριμένη τροποποίηση που κατάθεσε η Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής Αγώνα, αν την υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας. Πραγματικά χαιρετίζουμε την αλλαγή της στάσης της ΠΑΔΕΔ, αλλά αυτό που προκαλεί απορίες είναι το πως μέσα σε δέκα λεπτά άλλαξε ολόκληρη επιστημονική τεκμηρίωση που είχε η ΠΑΔΕΔ τις προηγούμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: