Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν τα κείμενα που προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας και, σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, διαστρεβλώνουν και χαρακτηρίζουν παράνομο τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Απάντηση: Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ επέλεξε, αντί να είναι εποικοδομητικός, ως μέλος της Επιτροπής, να δημιουργεί διχαστικό κλίμα εκτός της Επιτροπής με δηλώσεις στα ΜΜΕ. Τον καλώ να αναλάβει τις ευθύνες του ως εποικοδομητικό μέλος της Επιτροπής και να καταθέσει τις απόψεις του στην Επιτροπή, αν νομίζει ότι θα πρέπει να συζητηθούν. Επομένως, θεωρούμε όλα όσα λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ εκτός πραγματικότητας και, σίγουρα, έξω από το αναμενόμενο για ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ καλεί το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί, ως Υπουργείο Παιδείας, για την αναστάτωση που προκαλεί.
Απάντηση: Θα πρέπει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ να κατανοήσει ότι είναι Πρόεδρος μιας μεγάλης οργάνωσης των εκπαιδευτικών και δεν θα πρέπει να ενεργεί μεμονωμένα
.Ερώτηση: Τα κείμενα αυτά χαρακτηρίζουν την ΕΟΚΑ ως παράνομη οργάνωση που αποτελείται από εθνικιστές.
Απάντηση: Το κείμενο αυτό δεν απευθυνόταν στους μαθητές. Κατατέθηκε από μέλος της Επιτροπής για να συζητηθεί αν θα αποσταλεί ή όχι. Κατά συνέπεια οποιοσδήποτε, ως μέλος της Επιτροπής, θα μπορούσε να προτείνει αν το κείμενο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή όχι. Δεδομένου ότι υπάρχει καλή πίστη, το κείμενο θα μπορούσε να αποσυρθεί μετά από μια λογική επιχειρηματολογία. Το κείμενο το έχω δει. Πρόκειται για ένα διήγημα. Απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς και όχι στους μαθητές. Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική λογοκρισίας είναι πολιτική η οποία μας οδηγεί στο παρελθόν.
Ερώτηση: Εσείς συμφωνείτε με αυτά που αναφέρονται στο κείμενο;
Απάντηση: Όχι, δεν συμφωνώ. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να ρίχνουμε βιβλία στην πυρά; Δεν ήμουν ενήμερος για τα κείμενα που πήγαν στην Επιτροπή.
Ερώτηση: Η ΠΟΕΔ μιλά για διαστρέβλωση της ιστορίας.
Απάντηση: Ο κ. Μικελλίδης μιλάει, όχι η ΠΟΕΔ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Δ. ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΕΞΕΤΆΣΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ, ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΉΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Δ. ΝΑ ΕΓΚΡΊΝΕΙ Η΄ΝΑ ΑΠΟΡΡΊΨΕΙ ΥΙΙΚΌ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Δ. ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: