Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Απάντησε χωρίς να δώσει απαντήσεις η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία

«Απάντησε ξεκάθαρα» ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας, Ανδρέας Κασουλίδης, στην ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών για τη θέση της ΠΟΕΔ για απαγόρευση των επισκέψεων Τ/Κ μαθητών ή εκπαιδευτικών στις ελεύθερες περιοχές, αλλά καμία απάντηση δεν έδωσε. Αντίθετα φρόντισε, μέσα από το άρθρο του, να δώσει, για ακόμη μια φορά, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία υπομονεύει το στόχου ειρηνικής συμφιλίωσης Ε/Κ και Τ/Κ.

Προσπαθεί η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία από την αρχή της χρονιά να πείσει το διδασκαλικό κόσμο ότι ο στόχος του «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», έρχεται σε αντίθεση με το στόχο για «Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Εμείς που στηρίζουμε και υιοθετούμε και τους δύο στόχους, κύριε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, δεν βρίσκουμε καμία αντίθεση, καμία σύγκρουση και καμία δυσκολία στην εφαρμογή και των δύο στα σχολεία μας. Δεν ξεχάσαμε, δεν ξεχνούμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, για όσο καιρό υπάρχει κατοχή, τα κατεχόμενα μας μέρη. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για επανένωση και για απαλλαγή από την κατοχή, για ειρήνη και επιστροφή, για να ξαναγίνει η πατρίδα μας η γη των ονείρων μας. Δεν είμαστε λιγότερο πατριώτες από εσάς, δεν αγαπάμε λιγότερο την πατρίδα μας, δεν θέλουμε να προσκυνήσουμε καμιά ποδιά με μισοφέγγαρο, δεν είμαστε Τούρκοι επειδή πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εσείς όμως κύριε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, προφανώς δε γνωρίζετε ή κάνετε ότι δε γνωρίζετε, για να ικανοποιήσετε μια μερίδα στελεχών και ψηφοφόρων σας. Ποια είναι κύριε Κασουλίδη η μέγιστη προδοσία αυτή τη στιγμή; Μήπως, η μη λύση του κυπριακού δεν είναι η διχοτόμηση, δεν είναι το ξεπούλημα της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, δεν είναι η διατήρηση και η διαιώνιση της κατοχής; Η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, δυστυχώς για εσάς, θέλει λύση, και γνωρίζει ότι αυτή η λύση για να είναι βιώσιμη πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για ειρηνική συμβίωση, πρέπει να χτιστούν οι γέφυρες επικοινωνίας Ε/Κ και Τ/Κ, πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίσουν τους συμπατριώτες τους, πρέπει να προηγηθεί η επαναπροσέγγιση.

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος στόχος, αποτελεί κομμάτι του διαχρονικού στόχου «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ». Αποτελεί μάλιστα σημαντικό κομμάτι εφόσον για πρώτη φορά, οι εκπαιδευτικοί, καλούμαστε να εξηγήσουμε στους μαθητές μας, ότι αυτός ο τόπος, μόνον με την ΕΙΡΗΝΗ μπορεί να βρει τη δικαιοσύνη που αναζητά τόσα χρόνια. Καλούμαστε να τους εξηγήσουμε ότι δεν φταίνε τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων για τα εγκλήματα του ΑΤΤΙΛΑ και τη συνεχιζόμενη κατοχή, όπως δε φταίει ο Γερμανικός λαός για τα εγκλήματα των Ναζί, ο Αμερικάνικος λαός για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ κλπ. Καλούμαστε να εμπεδώσουμε στους μαθητές μας, ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, ότι Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, είμαστε όλοι μαζί ένας λαός και έχουμε όλοι την ίδια πατρίδα, την Κύπρο. Εκτός αν θεωρείτε ότι είμαστε πολλοί λαοί και ότι πρέπει να πάρουμε ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί και να ιδρύσουμε πολλά νέα κράτη ή να ενωθούμε με τις μητέρες πατρίδες. Αν αυτό είναι που θέλετε, να έχετε το θάρρος και τα κότσια να το πείτε και στον εκπαιδευτικό κόσμο που σας στηρίζει με τη ψήφο του. Δεν τολμάτε όμως, γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος επιθυμεί, αγωνίζεται, θέλει να ξαναδεί την πατρίδα του επανενωμένη.

Και με τη λογική τη δική σας, των προκλητικών αριθμών που επικαλείστε για να αποδείξετε τάχα ότι η Προοδευτική είναι απομονωμένη, εφόσον ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι υπέρ της επαναπροσέγγισης, τουλάχιστον στο λόγια έτσι λένε, το 95 % του κυπριακού λαού συμφωνεί με την πολιτική της επαναπροσέγγισης και κάπου εκεί στο 5% βρίσκεται η ΠΑΔΕΔ που διαφωνεί. Αυτή είναι η δική σου λογική, πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, και όχι η δική μας. Και είναι άστοχη και λανθασμένη η αναφορά σου, φίλε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, στο 80% των εκπαιδευτικών που υιοθετούν τη θέση της ΠΟΕΔ, ΠΑΔΕΔ – ΔΗΚΙ και ΑΚΙΔΑ, για να μην υπάρχουν επαφές Ε/Κ με Τ/Κ μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι λανθασμένη γιατί στις εκλογές της ΠΟΕΔ ο εκπαιδευτικός κόσμος δε ψήφισε στη βάση αυτού του κριτηρίου. Ούτε καν υπήρχε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα η συγκεκριμένη ενότητα και κυρίως δεν είχατε αναφέρει ποτέ προηγουμένως ότι η ΠΑΔΕΔ είναι εναντίον της επαναπροσέγγισης, τώρα το λέτε ξεκάθαρα για πρώτη φορά. Μόνον η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών είχε ξεκάθαρη θέση και δράση επί του συγκεκριμένου θέματος. Συνεπώς δεν έχετε το δικαίωμα, κανένας δεν το έχει, να επικαλείστε τη γνώμη και την άποψη εκπαιδευτικών χωρίς να τους ρωτήσετε.

Ταυτόχρονα, προκαλεί η αναφορά σας στην Τ/Κ συντεχνία Δασκάλων KTOS. Προκαλείτε γιατί λέτε και πάλι μόνον τη μισή αλήθεια. Κάνετε αναφορά σε 2 ενέργειες της KTOS αρνητικές για την Ε/Κ πλευρά και καμία αναφορά στον τεράστιο αγώνα που δίνει η συντεχνία των Τ/Κ συναδέλφων για επανένωση της Κύπρου. Μήπως δε γνωρίζεις πάλι, κύριε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, ότι η KTOS ήταν ο κινητήριος μοχλός όλων σχεδόν των κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που γίνονταν κατά διαστήματα στα κατεχόμενα εναντίον του ΝΤΕΚΤΑΣ; Μήπως δε γνωρίζεις ότι με πρωτοβουλία της KTOS αντικαταστάθηκαν στα κατεχόμενα όλα σχεδόν τα βιβλία που χρησιμοποιούσαν στο δημοτικό, με νέα βιβλία από τα οποία απουσιάζουν αναφορές που καλλιεργούν το μίσος Ε/Κ και Τ/Κ; Μήπως δε γνωρίζεις ότι η συγκεκριμένη Συντεχνία επιθυμεί απαλλαγή των κατεχομένων από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας; Αγνοείς ότι αναφέρεσαι στο πιο προοδευτικό, στο πιο πρωτοπόρο, στο πιο ριζοσπαστικό κομμάτι των Τουρκοκυπρίων; Τουλάχιστον η KTOS ορθώνει ανάστημα στο κατεστημένο, ενώ η ΠΑΔΕΔ μέσα από την ΠΟΕΔ προσπαθεί να το συντηρήσει και να το καλλιεργήσει.

Αυτή είναι η διαφορά ουσίας, που ποτέ δε θα μπορέσετε να δώσετε ξεκάθαρη τάχα απάντηση. Για λόγους ουσίας όμως, θα ξαναθέσω τα ερωτήματα που έβαλε η Προοδευτική και στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
Γιατί είναι λάθος να επισκέπτονται Τ/Κ μαθητές και εκπαιδευτικοί τα σχολεία μας; Όλοι οι άλλοι έρχονται και μας επισκέπτονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τους συμπατριώτες μας που είναι το πρόβλημα;
Γιατί η ΠΟΕΔ έπρεπε να ξαναβγάλει ανακοίνωση και να ρεζιλευτεί στην κοινωνία;
Γιατί υποτιμάται τους δασκάλους τονίζοντάς τους συνεχώς ότι πρέπει να δίνουν έμφαση στο στόχο του «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι»;
Υπομονεύει η ΠΑΔΕΔ το στόχο ή συμφωνεί με το στόχο;
Καμία ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε κύριε Κασουλίδη.

Πήραμε, όμως, τα σωστά μηνύματα από το άρθρο σου κύριε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ. Έτσι και αλλιώς και εμείς τα ίδια λέγαμε από άλλη σκοπιά. Απλά εσύ ήρθες να επιβεβαιώσεις ότι είχαμε απόλυτο δίκαιο για τη θέση της ηγεσίας της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορίας απέναντι στο στόχο για ειρηνική συμβίωση. Αυτό που εσύ δεν έχεις καταλάβει είναι ότι, ευτυχώς, σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών έχει διαφορετική άποψη, ανάμεσά τους και στελέχη και ψηφοφόροι της ΠΑΔΕΔ, της ΑΚΙΔΑ, της ΔΗΚΙ. Και αυτή η μερίδα των εκπαιδευτικών θα περάσει μπροστά, θα συνεχίσει να αγωνίζεται, θα συνεχίσει να σας κοιτάζει στα μάτια και να σας ζητά το γιατί. Γιατί στο πολυπολιτισμικό σχολείο του 21ου αιώνα δέχεστε τα παιδιά μας να γνωρίζουν τα παιδιά όλων των φυλών του κόσμου, εκτός από τα παιδιά των συμπατριωτών μας Τ/Κ;

Ένα γιατί που δεν θα καταφέρετε να εξηγήσετε ποτέ γιατί δεν έχετε την απάντηση. Απλά επειδή έτσι μας έμαθαν και εμάς στο δημοτικό, αυτό είναι το σωστό, αυτό πρέπει να διδάξουμε και εμείς στα παιδιά, αυτό πρέπει να διδάξουν σε λίγα χρόνια αυτά τα παιδιά σε άλλα παιδιά και έτσι το κατεστημένο θα αναπαράγεται, αυτά που μας χωρίζουν θα είναι στο προσκήνιο, αυτά που μας ενώνουν θα είναι στο περιθώριο, οι αντιπαραθέσεις και οι πόλεμοι θα είναι με έντονα γράμματα και η ειρήνη με μικρά γράμματα στο τέλος του βιβλίου, που πολλές φορές λόγω πίεσης χρόνου μπορεί και να μην τη διδάξουμε ποτέ. Όχι κύριοι της ΠΑΔΕΔ, δε θα πάρουμε, ευχαριστούμε. Όσο δυναμώνει η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών στην ΠΟΕΔ, τόσο δυναμώνει και η θέληση για αλλαγή, για απαλαγή από το κατεστημένο και τη συντήρηση.

Επέτρεψε μου, κύριε πρόεδρε της ΠΑΔΕΔ, να χρησιμοποιήσω και εγώ τον ίδιο επίλογο με εσένα : «Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να καλέσω το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. που διακρίνεται για τις ευαισθησίες του. σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας, να σταθεί δίπλα στην Οργάνωσή του και να συνεχίσει δυναμικά την προώθηση του διαρκούς στόχου του «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι». Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη απαλλαγεί από την κατοχή …» απλά να συμπληρώσω ότι η οργάνωσή του, η ΠΟΕΔ, είναι υπέρ του στόχου της Ειρηνικής Συμφιλίωσης και ότι διαφωνεί μόνον με τις επισκέψεις Τ/Κ μαθητών και εκπαιδευτικών στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που δεν μας εξηγήσατε ακόμα το γιατί, στα υπόλοιπα σημεία και στην ουσία του στόχου έχει συμφωνήσει. Γιατί δεν καλείτε τον εκπαιδευτικό κόσμο να καλλιεργήσει και την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ;


Απόστολος Σκουρουπάτης

Εκπρόσωπος Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: