Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

«Μαζί μπορούμε, δημιουργούμε»

Hμερολόγιο σε δύο γλώσσες, από παιδιά του δημοτικού Αγ. Αντωνίου

Στο δημοτικό Αγίου Αντωνίου η συμφιλίωση γίνεται πράξη μέσα από δίγλωσσο ημερολόγιο, το οποίο παρουσιάστηκε στα πλαίσια της συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου δεκατεσσάρων σχολείων της Λεμεσού.


Εκφάνσεις από την κοινή πορεία που ακολουθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές, μέσα από τις αίθουσες και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, προβάλλονται μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου που παρουσίασε το δημοτικό σχολείο Αγίου Αντωνίου.Μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώνεται η δράση των μαθητών, γονιών και δασκάλων που έχουν ως στόχο την αλληλοκατανόηση, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, την εξάλειψη της προκατάληψης και την αλληλοαποδοχή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μαζί μπορούμε».
Πριν από λίγες μέρες συνήλθε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού για δεύτερη συνεχή χρονιά το δημοτικό συμβούλιο των δεκατεσσάρων δημοτικών σχολείων της πόλης. Μετά την ανακήρυξη του νέου «δημάρχου», αντιδήμαρχου, δημοτικού γραμματέα και την κατάληψη των θέσεων από τους νεαρούς συμβούλους, η συνεδρία ξεκίνησε και αντιπρόσωποι από το κάθε σχολείο ανέβηκαν στο βήμα για να παρουσιάσουν τις έρευνές τους. Οι junior δημοτικοί σύμβουλοι έριξαν στο τραπέζι έξυπνες ιδέες για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη, κατακεραυνώνοντας παράλληλα τα «θα» των μεγάλων.
Το ημερολόγιο
Η παρουσίαση όμως που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν αυτή του δημοτικού σχολείου Αγίου Αντωνίου, του σχολείου που, αν και βρίσκεται σε μια από τις πλέον παραμελημένες συνοικίες της Λεμεσού, έχει χαρακτηριστεί ως σχολείο πρότυπο. Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους προτίμησαν να παρουσιάσουν κάτι ξεχωριστό, όχι με τον συμβατό τρόπο παρουσίασης μιας έρευνας, αλλά με τη μορφή ενός ημερολογίου, γραμμένου τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική. Μέσα από τις σελίδες του ιδιαίτερα προσεγμένου λευκώματος, παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του σχολείου αλλά και τα διακριτά χαρακτηριστικά του, που το κάνουν να μοιάζει με φάρο στο θολό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι ατέρμονες συζητήσεις γύρω από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αντικείμενο της έρευνας είναι τα ίδια τα παιδιά και η καθημερινότητά τους σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον της πολυπολιτισμικής ταυτότητας.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι συμβάλλουν, μέσα από δραστηριότητες, στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος.
Διαφορετικοί αλλά ίσοι
Η προβολή του σχολικού έργου, μέσα από τιτλάκια όπως «σχολείο χωρίς σύνορα» «μαζί μπορούμε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε, ζούμε», στέλνει το μήνυμα ότι οι προκαταλήψεις μπορούν να αμβλυνθούν και η κατανόηση να γίνει εφικτή. Στη σελίδα του Ιανουαρίου, μέσα από εικόνες, παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις που από κοινού διοργανώνουν οι μαθητές, με τον συνοδευτικό τίτλο «οι γιορτές μάς ενώνουν».Στις επόμενες σελίδες ξεδιπλώνονται οι δραστηριότητες των παιδιών, μέσα από επεξηγηματικές ατάκες, όπως «μαγειρεύοντας με τους γονείς μας, το θέατρο προωθεί την κατανόηση, χαιρόμαστε να δημιουργούμε, στο σχολείο μας έρχονται και οι μητέρες μας, το καλύτερο σχολείο είναι το καλοκαιρινό, ένα σχολείο που χαίρεται να χορεύει, μαζί στο ίδιο θρανίο».
Στο σημείωμά του, ο διευθυντής του σχολείου Λουκάς Φιλίππου, αναφέρει ότι μέσα από τις σελίδες του ημερολόγιου θα διαπιστώσει ο αναγνώστης πως τα παιδιά ζουν μαζί, δημιουργούν, χαίρονται και λυπούνται, αναλαμβάνουν ευθύνες και συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου. Η καλλιέργεια τέτοιων τάσεων, όπως η ειρηνική συμβίωση, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών και γονέων υποδεικνύει ο διευθυντής είναι φανερό ότι αποτελούν βασικό βήμα για την επίτευξη του στόχου για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Αυτός είναι ουσιαστικά ο σκοπός δημιουργίας αυτού του ημερολογίου, να αποδείξει δηλαδή πως τα λόγια για ειρηνική συμβίωση μπορούν να γίνουν πράξη και το δρόμο αυτό τον ανοίγουν τα παιδιά.
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: