Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

“Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ”,του Λεωνίδα Μαλένη


Ακόμα μια προσφορά της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών και του Σατιρικού Θεάτρου για τους εκπαιδευτικούς.


Το Σατιρικό Θέατρο θα ανεβάσει στις 26 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη,στις 8.30 μ.μ. το έργο του Λεωνίδα Μαλένη “Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ” σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Πριν από την πρεμιέρα το Σατιρικό Θέατρο θα τιμήσει, με την ευκαιρία της Ημέρας του Θεάτρου, τους Τουρκοκύπριους ηθοποιούς Γιασάρ Ερσόϊ, Γιουτζιέλ Κιοσέογλου, Ερόλ Ρεφίκογλου, Ισιήν Τζιεμ και Οσμάν Αλκάς, για την πολύχρονη προσφορά τους στο Τουρκοκυπριακό Θέατρο και για την συμβολή τους στην καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πριν από την παράσταση θα γίνει σύντομη τελετή με ομιλία από τον Κώστα Καυκαρίδη, Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και θα προβληθεί 10λεπτη ταινία με παραστάσεις που έλαβαν μέρος οι τιμώμενοι ηθοποιοί.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει δεξίωση

Με την ευκαιρία της ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, η είσοδος για την πρεμιέρα του έργου “Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ” είναι ελεύθερη για όσους δασκάλους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, μια προσφορά του Σατιρικού Θεάτρου και της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα πρέπει να κάνουν κράτηση στα τηλέφωνα 22421609 και 22312940.


“Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ” του Λεωνίδα Μαλένη είναι μια τολμηρή, πικρή κοινωνική σάτιρα, όπου μέσα από την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να κρατήσει τα κλειδιά της εξουσίας, αποκαλύπτεται ένας αδίσταχτος μηχανισμός που δεν ανέχεται τις ήττες. Κεντρικός χαρακτήρας του έργου η Ισμήνη Ευτυχούντος, μια δυνατή κυρία, που βάζει τα συμφέροντα της οικογένειάς της πάνω απ’ όλα και πιστεύει πως ξέρει να ελέγχει πρόσωπα και πράγματα, ως την στιγμή που διαπιστώνει πως υποδουλώνεται στις ίδιες τις μεθόδους της. Αλλά και τότε δεν τα βάζει κάτω, όπως δεν τα βάζει κάτω και το κάθε αδίστακτο κατεστημένο με μακριά χέρια και μεγάλο στόμα. Ο Τοίχος γύρω από τον Παράδεισο είναι ο τοίχος που η άρχουσα τάξη έκτισε με την εντύπωση ή την πεποίθηση πως με τον τρόπο αυτό προστατεύει τα συμφέροντά της. Αδίστακτη, εφευρετική, ευφάνταστη χρησιμοποιεί κάθε μέσο που της προσφέρεται, ακόμα και το έγκλημα, για να περιφρουρεί τα κεκτημένα της και ν’ αυξάνει τα κάθε λογής κέρδη της, δημιουργώντας παράλληλα και τους κλώνους της για τη διαιώνιση της βασιλείας της. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ακόμα και η καρδιά φοράει στολή μάχης.

Το έργο είναι μια πικρή σάτιρα που προσεγγίζει το θέμα αδίστακτα, όπως αδίστακτοι είναι και οι ήρωές του, μ’ επικεφαλής την Ισμήνη Ευτυχούντος, που ως τα βαθειά της γερατειά επιμένει να συντηρεί όλα όσα κρίνει πως συνιστούν την “ανωτερότητα” της και το δικαίωμά της, όπως πιστεύει, να αναμένει υποταγή και σεβασμό απ’ τους άλλους που η μοίρα τους έταξε έξω από τον τοίχο που περιβάλλει τον παράδεισο. Το έργο είναι ακατάλληλο για ανώριμους…
Η σκηνοθεσία είναι της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, τα σκηνικά του Μίκη Λοίζου, τα κοστούμια του Κώστα Καυκαρίδη και η μουσική του Σάββα Σάββα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Πόπη Αβραάμ. Σπύρος Γεωργίου, Ξένια Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: