Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η Παιδεία πάει στα ουράνια!

Γιορτασμοί και στην Κύπρο για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009

Σε ένα κινητό πλανητάριο οι μαθητές κάνουν ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια γνώσης και θαυμασμού για τον κόσμο που μας περιβάλλει.Η Αστρονομία φέτος γιορτάζει. Τα τετρακόσια χρόνια από τότε που ο Γαλιλαίος έστρεψε για πρώτη φορά το τηλεσκόπιό του στον Ουρανό. Τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από εισήγηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ουνέσκο, υιοθέτησαν το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας. Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου συμμετέχει στην παγκόσμια αυτή γιορτή με πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτών των γιορτασμών και μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ένα κινητό Πλανητάριο άρχισε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης. Ο ενθουσιασμός των μαθητών είναι τεράστιος, αφού έχουν μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν τη μαγεία της Αστρονομίας. Αποτελεί μια... απογείωση από την καθημερινότητα και δεν είναι λίγοι οι μαθητές που στη συνέχεια αναζητούν περισσότερα. Απόκτηση προσωπικού τηλεσκοπίου, βιβλίων για το διάστημα, καθώς και συμμετοχή στις συχνές αστροβραδιές παρατήρησης.
Τι είναι ένα πλανητάριοΗ γνωριμία με τα μυστήρια και τις ομορφιές του νυχτερινού ουρανού παραδοσιακά γίνεται μέσα από την παρατήρηση του ουράνιου θόλου. Όμως ο τρόπος αυτός παρουσιάζει ορισμένες δυσκολίες, γιατί η παρατήρηση μπορεί να γίνει μόνο τη νύχτα και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα, ρύπανση ή ισχυρά φώτα που περιορίζουν την ορατότητα. Για να αποφύγουν όλα αυτά τα εμπόδια και να δημιουργήσουν ένα άνετο και ελκυστικό περιβάλλον για τον πολύ κόσμο, οι επιστήμονες και οι εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τα πλανητάρια. Τα πλανητάρια είναι μεγάλες αίθουσες με θολωτή οροφή που λειτουργούν σαν οθόνη κινηματογράφου. Ένας ειδικός προβολέας στο κέντρο της αίθουσας προβάλλει στη σωστή θέση, και στη σωστή μεταξύ τους σχέση, τους πλανήτες και τα αστέρια. Ζούμε στην εποχή που τα ταξίδια στο διάστημα αυξάνονται συνέχεια. Το ένα μετά το άλλο, τα διαστημόπλοια ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά αναζητώντας απαντήσεις για τα μυστήρια που κρύβει το άπειρο. Το ενδιαφέρον για το διάστημα ολοένα και κορυφώνεται μετά ειδικά από τις τελευταίες ανακαλύψεις των αμερικανικών ερευνητικών ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη. Οι προβολές του κινητού πλανηταρίου έχουν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Με τα μάτια, αλλά περισσότερο με τη φαντασία τους, όλοι όσοι παρακολουθήσουν τα διαστημικά ταξίδια μέσα από τον ουράνιο θόλο του πλανηταρίου θα μάθουν και θα θαυμάσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ο έναστρος ουρανός, με τα αμέτρητα αστέρια και τους γαλαξίες, από την αρχαιότητα ήταν πηγή έμπνευσης. Δεν υπάρχει φιλοσοφία που να μην κοίταξε προς τα πάνω για να ερμηνεύσει το νόημα και την προέλευση της ζωής. Παρατηρώντας τον ουράνιο θόλο, θαυμάζει κάποιος το μεγαλείο και το ανεπανάληπτο της Δημιουργίας.
Στο πλανητάριο παρουσιάζονται τα ακόλουθα προγράμματα:Α) Η ελληνική μυθολογία: Παρουσίαση των μύθων και του πώς "ανέβηκαν" στον ουρανό.Β) Οι αστερισμοί: Παρουσίαση όλων των αστερισμών που εμφανίζονται το βράδυ.Γ) Οι πλανήτες: Τα μεγέθη και οι αποστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά του ηλιακού συστήματός μας.Δ) Ο γαλαξίας μας: Εντυπωσιακή απεικόνιση του γαλαξία και των μυστικών που αποκαλύπτει.Το πλανητάριο είναι αμερικανικής κατασκευής και μπορεί να φιλοξενήσει στο σώμα του 30 με 40 άτομα ανάλογα με την ηλικία τους. Ο θόλος του είναι κατασκευασμένος από άφλεκτο, ανθεκτικό ύφασμα, ενισχυμένο με νάιλον. Η εξωτερική επιφάνεια αυτού του υφάσματος είναι πλήρως αδιαφανής, ακόμα και σε δυνατό φως, ενώ η εσωτερική του επιφάνεια είναι ειδικά επενδυμένη για να μπορεί να επιτυγχάνεται η προβολή των λαμπερών ειδώλων με ευκρίνεια.Τα μαθήματα και οι προβολές θα διαρκούν περίπου 45 λεπτά και θα παραδίδονται από εξειδικευμένα πρόσωπα. Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης στα σχολεία οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 96 402325 και στο email planitario@cytanet.com.cy
Διεθνής Αστρονομική Ένωση"Σύμπαν: Δικό σας να το ανακαλύψετε"Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU ) ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009) με κεντρικό θέμα "Το Σύμπαν: Δικό σας να το ανακαλύψετε" (The Universe, Yours to Discover). Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Σε όλη τη διάρκεια του έτους αυτού θα γίνει παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και στον πολιτισμό, με έντονη έμφαση στην εκπαίδευση, στην ενεργοποίηση του κοινού και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα συμβούν σε εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθέτηση της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή. Το όραμα του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό, και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού και ανακαλύψεως. Κάθε ένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων βασικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή και να κατανοήσει το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: