Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει επί της ουσίας


Την εφαρμογή στην πράξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων παρακολούθησαν χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους και βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που επισκέφθηκαν το Α’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου. Παρακολούθησαν τη διδασκαλία του μαθήματος Γλώσσα και Πολιτισμός στη Στ’ τάξη του Δημοτικού, στη βάση της φιλοσοφίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Ο Υπουργός περιέγραψε τη διδασκαλία του μαθήματος ως μια ζωντανή διαδικασία που περιελάμβανε «όλα τα καινοτόμα στοιχεία που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Υπήρχαν, σημείωσε, όλα τα στοιχεία που το Υπουργείο προσπαθεί να εισαγάγει στη διδασκαλία για να έχουν όλοι οι μαθητές την καλύτερη δυνατή ποιοτική μόρφωση και να είναι σε θέση να συναγωνιστούν τους συμπολίτες τους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα από την παρουσίαση του μαθήματος και τη διαδικασία της διδασκαλίας είδαμε να επιτυγχάνονται στοιχεία που αφορούν τη γλώσσα, στόχοι που αφορούν τη γραμματική και νοήματα, καθώς επίσης διδακτική και παιδαγωγική, όπως αυτή αντλεί μέσα από μαθήματα πολιτισμού και γλώσσας, υπέδειξε ο Υπουργός προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα όπως το έχουν ήδη αγκαλιάσει και εμπεδώσει οι εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι χθες παρέδωσε στις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης την πρόταση του Υπουργείου για τα νέα ωρολόγια προγράμματα που αφορούν τη Μέση Εκπαίδευση.
Το όραμα γίνεται πράξη
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, αναφερόμενος στο μάθημα έτσι όπως παρουσιάστηκε, επεσήμανε τη συμμετοχή όλων των παιδιών, «καταθέτοντας την άποψή τους, ερευνώντας και στο τέλος της ημέρας αποδίδοντας αυτό που ζητά σήμερα η κοινωνία την ερευνητική σκέψη και την επανάσταση», όπως είπε. Δεν πρέπει να είναι έτοιμοι οι νέοι μας να αποδέχονται τη μία και μόνο αλήθεια, υπέδειξε ο κ. Τορναρίτης προσθέτοντας πως οι νέοι οφείλουν να ερευνούν και να μελετούν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι το όραμα γίνεται πράξη, προσθέτοντας πως το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο αλλάζει στην ουσία του.
«Αυτό που είδαμε διά ζώσης είναι η θεωρία να γίνεται πράξη με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το δημόσιο σχολείο και την κοινωνία», τόνισε. Σημείωσε παράλληλα ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που λεγόταν στο παρελθόν ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευσή της Κύπρου είναι επαναστατικές, «μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος, τις συνεργατικές μορφές διδασκαλίας και μάθησης που είδαμε να υλοποιούνται στην πράξη και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, που αποτελεί κεντρικό στόχο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων». Ο Γ. Λουκαΐδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής του Α’ Δημοτικού Αγίου Δομετίου, με έργα που ολοκληρώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι.
Ιδανικό χαρακτήρισε το παράδειγμα της διδασκαλίας του μαθήματος στο πλαίσιο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, η βουλευτής ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου. «Ελπίζω αυτό που είδαμε να εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία και να μην είναι απλώς μια βιτρίνα» ανέφερε.

(εφ. Χαραυγή, 18/1/12)

Δεν υπάρχουν σχόλια: