Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κατά την Επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο Α’ Δημ. Σχολείο Αγ. Δομετίου (Κ.Β’)


ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
κατά την Επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
στο Α’ Δημ. Σχολείο Αγ. Δομετίου (Κ.Β’)
Τρίτη 17/1/2012, 09:05π.μ.-12:30μ.μ.
 Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης και στη συνέχεια της εφαρμογής των νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων δεσμευτήκαμε ότι αμετάθετος και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου στο οποίο όλα τα παιδιά θα επιτυγχάνουν όλους τους στόχους της εκπαίδευσης και στο οποίο όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν συλλογικά, χωρίς άγχος και χωρίς πίεση σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον έτσι ώστε η εμπειρία, κυρίως των παιδιών, αλλά γιατί όχι και των εκπαιδευτικών και των γονιών, από το σχολείο, να θεωρείται ως μια από τις πιο ευχάριστες και δημιουργικές περιόδους της ανθρώπινης ζωής.
 Μέσα από το σημερινό μάθημα αλλά και μέσα από την εμπειρία που εισπράττουμε από τις επισκέψεις μας στα σχολεία φαίνεται ότι οι προσπάθειες όλων μας άρχισαν να αποδίδουν καρπούς:
1.     Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά άρχισαν να απαλάσσονται από τον κοπιαστικό «αγώνα δρόμου» κάλυψης της «ύλης», αναπτύσσοντας βιωματικές δραστηριότητες μάθησης,
2.     Θεματικές ενότητες διαφόρων μαθημάτων έχουν εμπλουτιστεί, με την καθοδήγηση των νέων Α.Π. και πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, με θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των παιδιών κάνοντας με αυτό τον τρόπο το μάθημα πιο ενδιαφέρον και
3.     Νέες σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας έχουν ενταχθεί στον τρόπο οργάνωσης της τάξης και του μαθησιακού περιβάλλοντος βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που απαιτεί η κοινωνία του 21ου αιώνα.
 Είμαι βέβαιος πως με τη σταδιακή επέκταση της εφαρμογής των νέων Α.Π. και τη συμβολή όλων μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε την Κύπρο, στον τομέα της εκπαίδευσης, εκεί που της αξίζει: στις υψηλότερες θέσεις, σε επίπεδο επιδόσεων, στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: