Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το μάθημα ζωντανεύει στα σχολεία


Υπουργός και βουλευτές κάθισαν στα θρανία του Δημοτικού Αγ. Δομετίου
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Φωτογραφία
Φέτος ξεκίνησε η επίσημη εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων (ΝΑΠ) στη Δημοτική Εκπαίδευση. Μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η μεταρρύθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί, με μια «σταδιακή, μεθοδική και νοικοκυρεμένη διαδικασία», όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους.
Τόσο ο υπουργός όσο και οι βουλευτές-μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επισκέφθηκαν, χθες το πρωί, το Α’ Δημοτικό Αγίου Δομετίου για να δούνε στην πράξη την εφαρμογή των νέων αναλυτικών. Κάθισαν στα θρανία παρέα με τους μαθητές της Στ’ τάξης και παρακολούθησαν το μάθημα «Γλώσσα και Πολιτισμός», έτσι όπως αυτό διδάσκεται, στη βάση της φιλοσοφίας των ΝΑΠ.
Ως μια ζωντανή διαδικασία «που περιλαμβάνει όλα τα καινοτόμα στοιχεία που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από την μεταρρύθμιση», χαρακτήρισε το μάθημα ο κ. Δημοσθένους. Εξήγησε πως υπήρχαν όλα τα στοιχεία τα οποία το υπουργείο προσπαθεί να εισαγάγει στη διδασκαλία, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιοτική μόρφωση και να είναι σε θέση να συναγωνιστούν τους συνομήλικούς τους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο υπουργός επισήμανε πως όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μάθημα, αντιλήφθηκαν ότι επιτυγχάνονται πλήρως οι στόχοι που αφορούν στη διδασκαλία της γραμματικής και των νοημάτων, μέσα από μια νέα προσέγγιση. «Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, όπως το έχουν ήδη αγκαλιάσει και εμπεδώσει οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης», είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσιαστούν και στη Μέση Εκπαίδευση, όταν εισαχθούν τα ΝΑΠ.
Ανέφερε δε, ότι βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου η εφαρμογή των νέων αναλυτικών στην Πρωτοβάθμια θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, αναφερόμενος στο χθεσινό μάθημα, σημείωσε τη συμμετοχή όλων των παιδιών «καταθέτοντας την άποψή τους, ερευνώντας και στο τέλος της ημέρας αποδίδοντας αυτό που ζητά σήμερα η κοινωνία, την ερευνητική σκέψη και την επανάσταση». Υπέδειξε πως οι νέοι μας δεν πρέπει να αποδέχονται τη μια και μόνο αλήθεια, αλλά να ερευνούν και να μελετούν. Διότι, όπως συμπλήρωσε, «αυτοί θα είναι οι ηγέτες του αύριο και πρέπει να είναι πιο καταρτισμένοι, μορφωμένοι και δυνατοί από τη δική μας γενιά».
Ικανοποίηση εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος σημείωσε ότι το όραμα γίνεται πράξη και πως το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο αλλάζει στην ουσία του. «Αυτό που είδαμε διά ζώσης, σήμερα, είναι η θεωρία να γίνεται πράξη με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το δημόσιο σχολείο και την κοινωνία», ανέφερε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που λεγόταν στο παρελθόν, ότι δηλαδή οι αλλαγές στην εκπαίδευση είναι επαναστατικές «μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος, τις συνεργατικές μορφές διδασκαλίας και μάθησης που είδαμε να υλοποιούνται και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης που αποτελεί κεντρικό στόχο των νέων αναλυτικών».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, χαρακτήρισε «ιδανικό» το χθεσινό παράδειγμα της διδασκαλίας του μαθήματος. «Ελπίζω αυτό που είδαμε να εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία και να μην είναι απλώς μια βιτρίνα», κατέληξε.
Ανησυχούν οι δάσκαλοι
«Ως ΠΟΕΔεπιδείξαμε με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τη δέουσα και εποικοδομητική κατανόηση, ανοχή και υπομονή μπροστά στισ υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες δυστυχώς έμειναν στα συρτάρια», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη όλων των εκπαιδευτικών εταίρων στο Δημοτικό Αγίου Δομετίου.
Υποστηρίζει ότι δάσκαλοι στα Δημοτικά «αγωνιούν και ανησυχούν αφού είναι εκτεθειμένοι σε ασαφείς οριοθετήσεις των όποιων αλλαγών προωθούνται, οι οποίες ουσιαστικά στην πράξη είναι ελάχιστες και στη θεωρία πολλές». Και συνεχίζει: «Έχουμε, ως άμεσοι αποδέκτες των προβλημάτων που αναδύονται από τη μερική έστω εφαρμογή των ΝΑΠ στα Δημοτικά, αρκετές και ουσιαστικές παρατηρήσεις, προβληματισμούς και εισηγήσεις και ζητούμε άμεσα συνάντηση με το υπουργείο, προκειμένου να εγκύψουμε με ειλικρίνεια, παρρησία και υπευθυνότητα και να βρούμε λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα». Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού «η εξαγγελθείσα ‘ρηξικέλευθη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση’ χρειάζεται να αξιολογηθεί πού βρίσκεται και πώς προχωρά, για το καλό της Παιδείας, του τόπου και κυρίως των παιδιών μας».
αποτελεσματα
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέσα από την εφαρμογή των ΝΑΠ, φαίνεται ότι οι προσπάθειες όλων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς: 1Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά άρχισαν να απαλλάσσονται από τον κοπιαστικό «αγώνα δρόμου» κάλυψης της «ύλης», αναπτύσσοντας βιωματικές δραστηριότητες μάθησης. 2Θεματικές ενότητες διαφόρων μαθημάτων έχουν εμπλουτιστεί, με την καθοδήγηση των ΝΑΠ και πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, με θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των παιδιών κάνοντας με αυτό τον τρόπο το μάθημα πιο ενδιαφέρον.
3Νέες σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας έχουν ενταχθεί στον τρόπο οργάνωσης της τάξης και του μαθησιακού περιβάλλοντος βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που απαιτεί η κοινωνία του 21ου αιώνα.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: