Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων στην εκπάιδευση : Η κυβέρνηση ζητά από τη βουλή να άρει την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο.

Πηγή: stockwatch.com.cy
Λίγες μόλις βδομάδες μετά την ψήφιση των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση ζητά από τη βουλή να άρει την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο.


Η απαγόρευση είχε ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2012 και ήταν μέρος της δέσμης μέτρων που ψηφίστηκαν για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τερματίσει τις τιμωρητικές διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου.
Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση από την απαγόρευση της βουλής στην πρόσληψη εργαζόμενων στη Δημόσια Υπηρεσία, κυρίως για τις ανάγκες της Προεδρίας της ΕΕ και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 16 του κρατικού προϋπολογισμού για να εξαιρεθούν από την απαγόρευση και η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας.

Συγκεκριμένα ζητείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης αριθμού εργοδοτουμένων τους οποίους έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο για την κάλυψη αναγκών προσωρινής φύσεως που προκύπτουν σε σχέση με την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ψυχολόγων για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις αφυπηρετήσεις και αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών.

Στόχος είναι η διασφάλιση της επαρκούς στελέχωσης των σχολείων για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργίας τους.

Αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει πάντως και πέρσι, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων σε διάφορους τομείς.


Σχόλια Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών:
  • Τα σχολεία μας παραμένουν εδώ και 10 μέρες χωρίς αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, οι μαθητές μας χάνουν πολύτιμο διδακτικό χρόνο και νέοι συνάδελφοι παραμένουν χωρίς εισόδημα τον Ιανουάριο. ΄Όλα αυτά ως αποτέλεσμα του μεγάλου λάθους της αντιπολίτευσης στα πλαίσια του "τυφλού αντιπολιτευτικού της μένους".
  • Το μπαλάκι πλέον είναι στη βουλή - εκεί δηλαδή που ξεκίνησε όλη αυτή η ταλαιπωρία - και κυρίως στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.
  • Στην καλύτερη περίπτωση, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια της βουλής, αφού περάσει πρώτα από την Επιτροπή Οικονομικών. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα βαραίνει και πάλι τους ίδιους ενόχους.
  • Αν το νομοσχέδιο περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής στις 26 Ιανουαρίου, τότε αντικαταστάτες αναμένονται στα σχολεία μας την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
  • Για ακόμη μια φορά καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απολογηθούν δημόσια και να διορθώσουν άμεσα το λάθος τους.
  • Καλούμε επίσης την ΠΟΕΔ να προχωρήσει στην εξαγγελία συγκεκριμένων δυναμικών μέτρων σε περίπτωση της όποιας κωλυσιεργίας ή καθυστέρησης παρατηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: