Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Στο στόχαστρό τους ο στόχος

Συνεχίζει η ΠΑΔΕΔ τον πόλεμο ενάντια του υπό έμφαση στόχου της Ειρηνικής Συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κάθε 15 - 20 μέρες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ και στέλεχος της ΠΑΔΕΔ κάτι σκέφτεται για να δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση του υπό έμφαση στόχου.

Αυτή τη φορά θυμήθηκε να στείλει οδηγίες προς τα μέλη της ΠΟΕΔ για να υπενθυμίσει τάχα ότι διαφωνούμε με τις επισκέψεις Τ/Κ εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μας, πράγμα που αναγράφεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. (Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι οι επισκέψεις αυτές είναι, στο παρόν στάδιο, πρόωρες για τη δημοτική εκπαίδευση.)
Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί έπρεπε η ΠΟΕΔ να στείλει ξανά ανακοίνωση για τον υπό έμφαση στόχο, την στιγμή που συμμετέχει στην Επιτροπή προώθησης του στόχου, η οποία εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου ανακοίνωση και ετοίμασε το υλικό για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια του προέδρου της ΠΟΕΔ, τότε ας μας εξηγήσουν σε τι αποσκοπεί η ανακοίνωση. Η Προοδευτική διαφώνησε με το να σταλεί ξανά ανακοίνωση, η οποία, στο τέλος της ημέρας, δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ή ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. Απλά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά.
Ο στόχος .... που έγινε στόχοι και άλλες δράσεις
Στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, 5/2/2009, η Αγωνιστική Συνεργασία ζήτησε να μην εκδοθεί ανακοίνωση από την ΠΟΕΔ. Η πρόταση αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις θεωρούσαν αναγκαίο να βγει η ανακοίνωση.
Μέσα από τη συζήτηση της ανακοίνωσης η Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής - Αγώνα έθεσε τα πιο κάτω ζητήματα :
  1. Ζητήσαμε ομοιόμορφη πολιτική της ΠΟΕΔ απέναντι σε όσα ζητά το Υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς (πλάνα δράσης - δραστηριότητες για όλους τους στόχους - όχι μόνον για τον συγκεκριμένο στόχο) , θέση η οποία υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο.
  2. Θεωρήσαμε και θεωρούμε προσβολή προς τους εκπαιδευτικούς τη συνεχή αναφορά ότι "πρωταρχικός στόχος παραμένει το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ". Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι διδασκαλικοί σύλλογοι έχουν στην πρώτη γραμμή το συγκεκριμένο στόχο. Γιατί δηλαδή πρέπει η ΠΟΕΔ να τους το θυμίζει με ανακοίνωσή της. Μήπως ΠΑΔΕΔ-ΔΗΚΙ και ΑΚΙΔΑ θεωρούν ότι δεν υλοποιείται ο συγκεκριμένος στόχος στα σχολεία και οι συνάδελφοι χρειάζονται κάθε μήνα υπενθύμιση; Μόνον προσβολή για τον κάθε εκπαιδευτικό μπορεί να αποτελέσει η συγκεκριμένη αναφορά στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ.
  3. Προτείναμε διαφορετική μορφή ανακοίνωσης, η οποία δεν θα έκανε ιδιαίτερη αναφορά μόνον στον στόχο της Ειρηνικής Συνύπαρξης, αλλά για όλους τους στόχους και όλες τις δράσεις που ζητά το Υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερη αναφορά προτείναμε να γίνει και για το στόχο της Δημιουργικότητας, για τον οποίο ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιηθεί "Ημέρα δημιουργικότητας" αλλά και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες οι οποίες επιβαρύνουν το εκπαιδευτικό έργο. Διαμορφώσαμε μια ανακοίνωση πιο γενική, η οποία δεν θα προκαλούσε αντιπαραθέσεις και πάλι στα σχολεία και θα καλούσε τα μέλη της ΠΟΕΔ, να μην δίνουν στοιχεία και αναφορές στο Υπουργείο για τις δράσεις που κάνουν για όλους τους υπό έμφαση στόχους.

Η πρόταση μας και πάλι δεν πέρασε, εφόσον οι άλλες παρατάξεις, επέμεναν στην αναφορά στον επίμαχο στόχο. Τουλάχιστον όμως υιοθετήθηκε η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για αντίδραση σε σχολαστικούς ελέγχους και αναφορές προς το Υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς σε οδηγίες που επιβαρύνουν το εκπαιδευτικό έργο, στα πλαίσια των στόχων υπό έμφαση.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους όπως αναλάβουν πρωτοβουλίες και υλοποιήσουν τον υπό έμφαση στόχο της Ειρηνικής Συνύπαρξης. Οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, καλούνται να σηκώσουν για ακόμη μια φορά το μέλλον της πατρίδας μας στους ώμους τους. Ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί ένα βήμα μπροστά στη προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής 5/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: