Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κυνήγι μαγισσών για ένα θεατρικό έργο

Τελικά δεν χέστηκε κανείς!
Μίνι περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει η επίθεση που γίνεται εναντίον της διευθύντριας του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, Λούσης Λυσάνδρου, με αφορμή την παράσταση ενός θεατρικού έργου που κρίθηκε "αντεθνικό" από την εφημερίδα Ποντίκι, τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα και τον Νίκο Φαλά που αυτοπροσδιορίζεται εκπρόσωπος των Καρπασιτών.Η διευθύντρια και το γυμνάσιο στήθηκαν στον τοίχο για μια παράσταση που δεν την είδαν οι επικριτές της, για πράγματα που δεν έγιναν και για ανάρμοστες φράσεις που δεν υπάρχουν καν στο έργο.
Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά:
* Η Rooftop Theatre είναι μια θεατρική ομάδα με ενεργό καλλιτεχνική δράση τα τελευταία τέσσερα χρόνια
* Το Intercultural Centre of Cyprus (ICC) σε συνεργασία με το Rooftop Theatre Group υπέβαλε το Μάιο 2007 αίτηση στη UNDP-ACT (Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ) για πρόγραμμα με τίτλο VOICING AND STAGING THE EXPERIENCE. Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν το θεατρικό έργο Performing the Experience.
* Η χρηματοδότηση έγινε από το UNDP-ACT και εγκρίθηκε από το Γραφείο Προγραμματισμού της Κυριακής Δημοκρατίας, το Μάιο του 2007, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου!
* Η ομάδα ζήτησε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει το θέατρο στα σχολεία. Το Υπουργείο τους παρέπεμψε στους διευθυντές των σχολείων. Το έργο παρουσιάστηκε σε οκτώ σχολεία χωρίς κανένα πρόβλημα.
* Όταν η παράσταση προβλήθηκε στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της διευθύντριας Λούσης Λυσάνδρου, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς έως και αφορισμούς.
Το έργο κρίθηκε από τους επικριτές του "αντεθνικό" διότι περιέχει τη φράση "χέστηκα για την Ιστορία". Άλλοι αποδίδουν στο έργο τη φράση "χέστηκα για την Πατρίδα", άλλοι "χέστηκα για την Παιδεία" και άλλοι "χέστηκα για τους προγόνους".
Ακόμη και κι αν αναφέρονταν τα πιο πάνω, δεν νοείται λογοκρισία στην τέχνη. Όμως, στο σενάριο του έργου δεν υπάρχει καμιά από τις φράσεις αυτές. Είναι φαντασιώσεις που έχουν αναπαραχθεί από στόμα σε στόμα και στο τέλος έγιναν πιστευτές, σε βαθμό που οι δημοσιογράφοι να ζητούν σχόλια από τον Υπουργό Παιδείας: "Αυτό που κυριαρχεί, επιτρέψτε μου, μπορεί να είναι λίγο λαϊκίστικο είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται μέσα σε αυτό το έργο "χέστηκα για την πατρίδα, χέστηκα για τους προγόνους". (ΡΙΚ, Μέρα Μεσημέρι, 6/2/09).

Δεν υπάρχουν σχόλια: