Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Λαϊκισμός – Κινδυνολογία – Παραπλάνηση

Λαϊκίζει για ακόμη μια φορά η ΑΚΙΔΑ με την ανακοίνωση που απέστειλε στα σχολεία σχετικά με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ για την αλλαγή της έδρας. Με μια σειρά από παραπλανητικά επιχειρήματα που παραθέτουν, κατάφεραν να δημιουργήσουν πανικό και σύγχυση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, μέσα από ελλιπή ενημέρωση και άκρατες κινδυνολογίες. Ο στόχος τους είναι φανερός : προσπαθούν να πείσουν τους συναδέλφους ότι μόνον η ΑΚΙΔΑ τους υπερασπίζεται και ότι όλες οι άλλες κινήσεις θυσιάζουν το συμφέρον του κλάδου στο βωμό τάχα των κομμάτων τους.

Ως Προοδευτική δεν παρατηρούμε τραγική στροφή στις θέσεις των «κομματικών κινήσεων», όπως ισχυρίζεται η ΑΚΙΔΑ, αλλά παρατηρούμε «τραγική επανάληψη λαϊκίστικης συμπεριφοράς από πλευράς ΑΚΙΔΑ».
Η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής - Αγώνα για την συμπερίληψη στη έδρα της Λεμεσού ακόμα 9 σχολείων
Ως Αγωνιστική Συνεργασία καταψηφίσαμε την πρόταση του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λεμεσού, μαζί με την ΑΚΙΔΑ. Σκόπιμα η ΑΚΙΔΑ στην ανακοίνωσή της δεν κάνει καμία αναφορά στη στάση που τήρησε η Αγωνιστική Συνεργασία, απλά και μόνον επειδή αν έκανε αναφορά δεν θα μπορούσε να αναφερθεί σε «κομματικές κινήσεις» και ο νοών νοείτω.

Ζητήσαμε να συζητήσει η ΠΟΕΔ με την Ε.Ε.Υ. μόνο για την αλλαγή έδρας των Πολεμιδιών , που ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει το όλο θέμα, και τίποτε άλλο. Παραθέσαμε επιχειρήματα και για την περαιτέρω ταλαιπωρία που θα προκαλούσε η απόφαση αυτή σε πολλούς συναδέλφους (των προαστίων, από άλλες επαρχίες) και για την μεταβίβαση εξουσίας από την Ε.Ε.Υ. στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού – με όλες τις συνέπειες και για όλες τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη απόφαση. Σε όλα αυτά τα σημεία, Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής Αγώνα και ΑΚΙΔΑ συμφώνησαν. Προσπαθώντας όμως να παραπλανήσουν τους εκπαιδευτικούς, τα έχουν αγνοήσει εντελώς.
Η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής - Αγώνα στο κεφάλαιο «Αλλαγή Έδρας» στο κείμενο εργασίας για την Έγκαιρη Στελέχωση που έδωσε στην ΠΟΕΔ το Υπουργείο Παιδείας
Παραθέτουμε την απόφαση, την οποία και στηρίξαμε :
«Ο παράγοντας «έδρα» συνδέεται άμεσα με τις μονάδες Μετάθεσης. Τροποποίηση της «έδρας» ισοδυναμεί με την κατάργηση ενός σοβαρού εργασιακού κεκτημένου. Κάτι τέτοιο είχε συζητηθεί και στα πλαίσια του Σχεδίου Αξιολόγησης της Κοινοπραξίας «ΑΘΗΝΑ» με έντονες αντιδράσεις της Οργάνωσης. Διαφοροποίηση - συμπλήρωση του καθορισμού της έδρας μπορεί να γίνεται μόνο μετά από σχετικό αίτημα της ΠΟΕΔ»

Η ΑΚΙΔΑ καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και διαφοροποίησε τη θέση της από τις άλλες κινήσεις , διαφωνώντας με την τελευταία πρόταση της απόφασης. Πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που ενόχλησε την ΑΚΙΔΑ. Τι είναι αυτό που επιζητούν δηλαδή; Να αποφασίζει η Ε.Ε.Υ. από μόνη της για διαφοροποίηση – συμπλήρωση του καθορισμού της έδρας, χωρίς να το ζητήσει η ΠΟΕΔ;
Σε καμία περίπτωση δε συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλαγή έδρας σε άλλη Επαρχία εκτός της Λεμεσού. Κινδυνολογούν χωρίς λόγο, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν έρθει πρόταση από την Ε.Ε.Υ. για αλλαγή έδρας αλλού, η θέση της ΠΟΕΔ θα είναι αρνητική (απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου).
Εσκεμμένα χρησιμοποιούν τη Λακατάμεια και την Αραδίππου ως παραδείγματα. Γνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα που έχουν οι δύο συγκεκριμένοι δήμοι, με αρκετούς εκπαιδευτικούς να έχουν ως έδρα τους τη Λακατάμεια και την Αραδίππου, και προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό στους συναδέλφους ότι θα τοποθετηθούν στην άλλη άκρη της Λευκωσίας ή της Λάρνακας, θα ταλαιπωρούνται και δεν θα παίρνουν μονάδες. Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από όλα αυτά κρίνονται μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες της ΑΚΙΔΑ .
Αλλαγή ή διαφοροποίηση της «έδρας» μπορεί να σημαίνει και διαμοιρασμός μιας μεγάλης έδρας, π.χ. Λευκωσίας, σε μικρότερες «έδρες». Η Λευκωσία για παράδειγμα μπορεί να μοιραστεί σε ακόμα 4 «έδρες» στη βάση των δήμων (Στρόβολος, Έγκωμη, Αγλαντζιά, Λευκωσία). Η ΑΚΙΔΑ και πάλι σκόπιμα, γιατί γνωρίζει την συγκεκριμένη πρόταση, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο παράδειγμα, και πάλι για ευνόητους λόγους.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών :
1. Καταδικάζει την ενέργεια της ΑΚΙΔΑ να χειριστεί με τόσο άτσαλο και λαϊκίστικο τρόπο το όλο θέμα.
2. Προτρέπει την ΠΟΕΔ να καλέσει Γενικές Συνελεύσεις και να θέσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπό την έγκριση των μελών της.
3. Απαιτούμε από την ΠΟΕΔ όταν εισηγείται αλλαγές σε εργασιακά κεκτημένα του κλάδου να ξεκινά από τη βάση, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις Μελών, που με βάση το Καταστατικό είναι και το ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΩΜΑ της Συντεχνίας.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δεν έχει και δεν είχε ποτέ ως πολιτική της το λαϊκισμό και τη λασπολογία. Όπου και όποτε χρειαστεί, θα παραθέτει την αλήθεια μη έχοντας κάτι να κρύψει από τους συναδέλφους..
Όπως πάντα συνεχίζουμε

να ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ και να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: