Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Υπ. Παιδείας: Προχωρούν οι αλλαγές στην Παιδεία

Υπ. Παιδείας: Προχωρούν οι αλλαγές στην Παιδεία

Στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και στους στόχους που έχει καθορίσει για φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αφιερωμένη η φετινή 16η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, για όσα επιτεύχθηκαν στον πρώτο χρόνο της σημερινής διακυβέρνησης, αλλά και για όσα μεθοδεύονται και σχεδιάζονται, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, που τέλεσε χθες τα εγκαίνια της έκθεσης.
Ηδη, ανέφερε, έχουν σημειωθεί τα πρώτα σημαντικά βήματα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του περιεχομένου του σχολικού συστήματος, από την προδημοτική εκπαίδευση ως το Λύκειο. «Η Επιστημονική Επιτροπή για τα Αναλυτικά Προγράμματα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της εργασίας της, καθορίζοντας τους στόχους και τη φιλοσοφία που θα διέπει τα Αναλυτικά Προγράμματα της ευρωπαϊκής Κύπρου για τον 21ο αιώνα. Εχουμε, επίσης, πρόσφατα προχωρήσει στην επόμενη φάση της μεγαλεπήβολης αυτής προσπάθειας, με την ανακοίνωση των ονομάτων των μελών των εξειδικευμένων επιτροπών που θα εργαστούν για την ετοιμασία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων». Παράλληλα, πρόσθεσε, προωθούνται και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, μέσα από ένα δομημένο διάλογο, στα τρία Εκπαιδευτικά Συμβούλια όπου εκπροσωπούνται όλοι οι εταίροι της εκπαίδευσης. Στόχος, είπε ο Υπουργός Παιδείας, είναι να εκπληρώσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.
Αποστολή της εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, το οποίο να διαμορφώνει ανθρώπους που να κατέχουν ένα συνεκτικό και επαρκές σώμα γνώσεων, να κατανοούν και να ερμηνεύουν το γύρω τους κόσμο, να επικοινωνούν ισότιμα και δημιουργικά με τους συνανθρώπους τους και να διαμορφώνουν τη ζωή τους με τη βοήθεια των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας, τόνισε ο Υπουργός.
Ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής Ο Α. Δημητρίου αναφέρθηκε και στον τομέα του πολιτισμού, λέγοντας πως αποτελεί επίσης πρωταρχικό τομέα δράσης και προσφοράς για το Υπουργείο και για την πολιτεία γενικότερα. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού, και του Κρατικού Θεάτρου», ανέφερε. «Παράλληλα έχει αναβαθμιστεί το σύστημα χορηγιών και έχει ενδυναμωθεί το σύστημα πληροφόρησης για θέματα πολιτισμού, ενώ προωθείται η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού και λαμβάνονται μέτρα πολιτιστικής αποκέντρωσης και αναβάθμισης της πολιτιστικής μας δημιουργίας». Τα εκθέματα του Υπουργείου Παιδείας μαρτυρούν και καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελείται στα σχολεία μας, είπε ο κ. Δημητρίου.
Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: