Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Το Φοιτητικό Κίνημα δικαιώνεται

Η κυβέρνηση Κληρίδη έδωσε για πρώτη φορά χορηγία 1000 Λ.Κ. στους φοιτητές, μετά από μαζικούς αγώνες και δυναμικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος. Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου έδωσε τη φοιτητική ταυτότητα και επέκτεινε τις κατηγορίες φοιτητών που είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν την κρατική χορηγία. Η κυβέρνηση Χριστόφια με την απόφασή της να ενισχύσει τη φοιτητική πρόνοια και μέριμνα, σε σειρά τομέων, με έμφαση στους φοιτητές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αναγνωρίζει στην πράξη την ευθύνη του κράτους να προσφέρει πραγματική φοιτητική μέριμνα στου φοιτητές.

Η ενέργεια της Κυβέρνηση Κληρίδη να δώσει 1000 Λ.Κ. ως κρατική χορηγία στους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου, ήταν ένα βήμα προς τα μπροστά πριν 10 χρόνια, όμως ταυτόχρονα τότε η κυβέρνηση Κληρίδη είχε υιοθετήσει την πιο εύκολη λύση, χωρίς να υπολογίσει το ύψος των ενοικίων, το κονδύλι για αγορά βιβλίων, τις ανάγκες των φοιτητών για σίτιση και διακίνηση. Στην ουσία έριξε στο φοιτητικό κίνημα τότε ένα μικρό κοκαλάκι και αποποιήθηκε των ευθυνών της για παροχή Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας. Στην ίδια περίπου φιλοσοφία κινήθηκε και η κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αναγνωρίζοντας μεν την φοιτητική ιδιότητα με την παροχή φοιτητικής ταυτότητας, χωρίς όμως κανέναν ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σήμερα, ένα μόλις χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας από το Δημήτρη Χριστόφια, το Φοιτητικό Κίνημα δικαιούται να πανηγυρίζει. Επιτέλους, οι θέσεις, οι προτάσεις και οι Αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος για παροχή ουσιαστικής Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, δικαιώνονται. Δικαιώνονται από μια προοδευτική - αριστερή κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά το είχε υποσχεθεί, η οποία απέδειξε πως πραγματικά νοιάζεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, η οποία πιστεύει και στηρίζεται στην παιδεία του τόπου, στην προσπάθειά της για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Η κυβέρνηση Χριστόφια με τα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της Φοιτητικής πρόνοιας που εξάγγειλε αναγνώρισε την ανάγκη του φοιτητή να στηριχθεί οικονομικά για να μπορέσει να ενοικιάσει διαμέρισμα, να αγοράσει βιβλία, να διακινηθεί στην πόλη, να έχει δωρεάν σίτιση, να αγοράσει ή να αναβαθμίσει Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Με το πακέτο μέτρων, ύψους €12.000.000, δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, να νιώσουν πραγματικά φοιτητές – αφού η πλειοψηφία αυτής της μερίδας φοιτητών αναγκάζονται να εργάζονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Η κυβέρνηση Χριστόφια δίνει και με αυτό το τρόπο για ακόμη μια φορά, τα διαπιστευτήρια της ως η πιο προοδευτικής κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος.

Το οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει πλήρως δικαιωμένο για τους αγώνες και τις μάχες που έχει δώσει μέχρι σήμερα για Κρατική Φοιτητική Μέριμνα. Με το ΑΚΕΛ στην εξουσία ο Κυπριακός Λαός έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, σε μια πιο δίκαιη εξουσία.

Απόστολος Σκουρουπάτης
Εκπρόσωπος Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Δεν υπάρχουν σχόλια: