Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για την σύσταση επιτροπών ανά γνωστικό αντικείμενο ή πεδίο για την αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων

Δήλωση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού :
Διάβασα σήμερα το πρωί ένα άρθρο στον τύπο που ομολογώ ότι με προβλημάτισε πολύ και με έκανε να νιώσω άσχημα για την παιδεία μας. Το άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πάτωσαν οι μαθητές μας» αναφέρεται στις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών μας σε πρόσφατες έρευνες σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και τη γλώσσα.

Όλοι οι ειδήμονες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι, στο σημερινό κόσμο, τέτοιας μορφής και τέτοιου βαθμού αποτυχία στην εκπαίδευση αποτελεί πραγματική ωρολογιακή βόμβα στο μέλλον μιας χώρας.

Και είμαι βέβαιος ότι μοιράζομαι με όλους σας τη μοναδική άποψη που επιτρέπεται να έχουμε στο ζήτημα αυτό: «Αυτή δεν είναι η θέση που μας αξίζει, αυτή δεν είναι η θέση που μας ανήκει, αυτό δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας και για την πατρίδα μας».

Δεν αρμόζει σε μια χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες και τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση, με τους πιο καλά καταρτισμένους επιστημονικά εκπαιδευτικούς, με τους μαθητές και τις μαθήτριες που δουλεύουν περισσότερο από όλους τους συνομήλικούς τους στην Ευρώπη και τη χώρα με τους γονείς που κάνουν τις περισσότερες θυσίες για τη μόρφωση των παιδιών τους, να παρουσιάζουν οι μαθητές αυτά τα αποτελέσματα.

Με όλα αυτά ως δεδομένα, είμαι βέβαιος ότι εκφράζω την επιθυμία όλων των πολιτών όταν δηλώνω: «Αυτή η αρνητική κατάσταση πρέπει να αλλάξει χωρίς χρονοτριβή». Και μπορούμε να την αλλάξουμε.
Αυτό το στόχο έρχεται να υπηρετήσει η μεταρρύθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο που ξεκινήσαμε, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργικό Συμβούλιο έχει διορίσει τον Ιούνιο 2008 Επιστημονική Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της που αφορά τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα με βάση την οποία θα γίνει η εξειδίκευση των σκοπών σε κάθε επίπεδο και γνωστικό αντικείμενο ή πεδίο.
Αυτή την προσπάθεια βλέπουν με ενδιαφέρον και συμπάθεια πολλοί ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και την Ελλάδα, και εκδηλώνουν τη βούληση τους να συμβάλουν σ’ αυτήν ανιδιοτελώς, εφόσον τους ζητηθεί. Το γεγονός αυτό δικαιώνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων με τις καλύτερες δυνάμεις που διαθέτουμε.
Είναι αυτονόητο ότι για τέτοια θέματα, της απόφασης του Υπουργού προηγείται μια ευρεία διαβούλευση για να εντοπιστούν οι καταλληλότεροι επιστήμονες που θα μετάσχουν στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Σήμερα, μετά από συστηματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στα θέματα που άπτονται της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα του κεφαλαίου της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων, ανακοινώνω τη στελέχωση των Επιτροπών ανά γνωστικό αντικείμενο.

Στις Επιτροπές αυτές έχουν επιλεγεί επιστήμονες που είναι από τους καλύτερους στον τομέα τους. Οι επιστήμονες αυτοί θα λειτουργήσουν ως Υπεύθυνοι Συντονιστές σε κάθε Επιτροπή ώστε, σε συνεργασία με την Επιτροπή αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων, να συντονίσουν τις ομάδες εργασίας που θα στελεχώνονται αποκλειστικά από μάχιμους εκπαιδευτικούς, στον καταρτισμό των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Σε αυτές τις Επιτροπές ο Υπουργός Παιδείας προτίθεται να αξιοποιήσει και την εμπειρία Επιθεωρητών των σχετικών μαθημάτων. Επίσης, θα αξιοποιηθούν επιστημονικές ενώσεις, όπως η Μαθηματική Εταιρία.

Ταυτόχρονα έχει αποσταλεί εγκύκλιος στα σχολεία για υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος από μάχιμους εκπαιδευτικούς για να εργαστούν στις ομάδες εργασίας ανά γνωστικό αντικείμενο.

Θέλω να εκφράσω ξανά, κλείνοντας, τη χαρά μου για το γεγονός ότι στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα συμμετέχουν οι καλύτεροι επιστήμονες στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια των κορυφαίων επιστημόνων να οδηγήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τους μαθητές μας στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: