Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας σε δημοσιογράφους

Ο Υπουργός Παιδείας , κ. Ανδρέας Δημητρίου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από επίσκεψή του στη Γ΄Τεχνική Σχολή Λευκωσίας :

Ομάδα Άμεσης Επέμβασης - Αντικοινωνική Συμπεριφορά
"Θέλω να δείξω τη συμπαράστασή μας προς τους εκπαιδευτικούς και προς τους μαθητές και να δώσω το μήνυμα ότι το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ήδη έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, όπως είναι η επέκταση του θεσμού του ανοικτού σχολείου, δημιουργήσαμε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που αρχίζει να λειτουργεί από αυτή την εβδομάδα. Έχω στείλει εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις και τους επιθεωρητές ώστε μέχρι την 1η Μαρτίου να καταγράψουν όλα τα επεισόδια αντικοινωνικής συμπεριφοράς που έχουν συμβεί σε αυτό το σχολικό έτος. Αναδιοργανώνουμε την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας άμεσα, έτσι που να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα όπου χρειάζεται. Επομένως, καλώ σε συμπαράσταση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε αυτή η προσπάθεια να πετύχει."
Ο θεσμός της Άμεσης Επέμβασης
"Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης περιλαμβάνει ψυχολόγους, σχολικούς συμβούλους και καθηγητές ειδικά επιμορφωμένους. Η Ομάδα αυτή θα είναι συνδεμένη άμεσα με το κάθε σχολείο. Επομένως, όταν συμβαίνει ένα επεισόδιο η Ομάδα θα ενημερώνεται άμεσα από τον Διευθυντή του σχολείου και θα κινητοποιείται άμεσα πηγαίνοντας στο σχολείο για να δει και να διαχειριστεί όλους όσοι εμπλέκονται. Θα είναι μια Κεντρική Ομάδα και σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος για την αντικοινωνική συμπεριφορά, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να καταγράφει και να επικοινωνεί με την Ομάδα αυτή η οποία θα είναι κεντρική. Θα προσπαθήσουμε να την αποκεντρώσουμε με το χρόνο, ανά πόλη. "
Επιτροπές Αναλυτικών Προγραμμάτων
"Το πρωί συνάντησα τις Επιτροπές για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα ανά μάθημα. Ήρθαν όλοι από την Ελλάδα και από τα κυπριακά πανεπιστήμια. Το μήνυμα είναι ότι η δημιουργία του νέου αναλυτικού προγράμματος προχωρεί ραγδαία. Οι Επιτροπές έπιασαν δουλειά από σήμερα και αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα μας φέρουν το νέο αναλυτικό πρόγραμμα. Στις Επιτροπές θα μετέχουν εκπαιδευτικοί από τη μαχόμενη εκπαίδευση. Το ενδιαφέρον ήταν μαζικό. Είχαμε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που έκαναν αίτηση για να μετάσχουν. Οι Επιτροπές θα τους αξιοποιήσουν πρακτικώς όλους. "
Μείωση Ύλης

"Η ύλη θα μειωθεί. Αυτό μπορούμε να το πούμε από τώρα. Θα μειωθεί ο διδακτικός χρόνος ως διδασκαλία, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει δραστική αναδιοργάνωση του τί συμβαίνει μέσα σε μια τάξη. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: