Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Όσα συμφώνησαν Συντεχνίες-Πρόεδρος

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Όσα συμφώνησαν Συντεχνίες-Πρόεδρος


Η αρχική ένταση μετατράπηκε σε σύνεση και ανανέωση του ραντερβού για την Τρίτη, 9 Αυγούστου.
• Έκτακτη εισφορά για όλους τους δημοσίους
• Μείωση κλιμάκων στους νεοεισερχόμενους
• Εισδοχή των νεοεισερχόμενων στο αναλογικό σύστημα συντάξεων
• Σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής
• Το συνταξιοδοτικό τίθεται ως ζήτημα διαθρωτικής φύσης και όχι μόνο ως εξασφάλισης έκτακτων εσόδων για το κράτος


Η συνάντηση της Πέμπτης στο Προεδρικό μεταξύ Προέδρου Χριστόφια-Συντεχνιών και του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίστηκε από δύο βασικά στοιχεία: (α) την ένταση που παρατηρήθηκε σε διάφορα διαστήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και (β) από την σύγκλιση που καταγράφηκε με το τέλος του διαλόγου και την ανανέωση του ραντεβού για την Τρίτη (9 Αυγούστου).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συγκεκριμένο έγγραφο ενώπιόν του, το οποίο αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης με τους εκπροσώπους των Συντεχνιών. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις. Σημαντικό είναι το γεγονός πως Πρόεδρος και Συντεχνίες συμφώνησαν πως η σημερινή οικονομική συγκυρία στην Κύπρο απαιτεί έκτακτα και δραστικά μέτρα και πως ότι συζητείτο προ 11ης Ιουλίου δεν είναι αρκετό.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί πλαίσιο δράσης που αφορά τους νεοεισερχομένους στη δημόσια υπηρεσία και προνοεί τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής για όλους κατά δύο βαθμίδες, ως επίσης και τη συνεισφορά τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω εισδοχής τους στο αναλογικό σύστημα συντάξεων. 

Σημαντικό σημείο το οποίο επίσης έχει συμφωνηθεί είναι η έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δύναται να αποφέρει στο κράτος πέραν των 100 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σημαντικά μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου, αφού πολύ πιθανόν οι εισφορές να αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι αυτούς με μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ, όπως ήταν η αρχική σκέψη.

Την ίδια ώρα συζητείται η κατάρτιση ενός σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής, με σημαντικό στοιχείο που τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών Προέδρου-Συντεχνιών τη δημιουργία τεκμηρίου απόδειξης και κρατικού μηχανισμού που θα εξετάζει τα δηλωμένα έσοδα των πολιτών σε συνάρτηση με την περιουσία τους. Για παράδειγμα γιατρός που διαθέτει αυτοκίνητα πολυτελείας, μεγάλη οικία και σκάφος δεν θα μπορεί να δικαιολογεί μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ.

Μεγάλη συζήτηση προκύπτει και για το συνταξιοδοτικό. Για το συγκεκριμένο θέμα τονίζεται –από άτομα που βρέθηκαν στη σύσκεψη της Πέμπτης- ότι δεν συζητείται για επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, αλλά για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ. Σημειώνεται πως συζητείται η μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών μέσω πιο δίκαιου συστήματος καταβολής τους από το κράτος. Για παράδειγμα να μην καταβάλλεται σύνταξη βάσει του τελευταίου μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου αλλά βάσει του μέσου όρου των μισθών του εργαζομένου.

Η συνέχεια της συζήτησης θα δοθεί με ολοήμερη σύσκεψη την Τρίτη μεταξύ του νέου υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία και των Συντεχνιών στο Υπουργείο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας Συντεχνίες και υπουργός θα μεταβούν στο Προεδρικό και σε περίπτωση συνολικής συμφωνίας το πακέτο που θα προκύψει θα «πάει» την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Τις επόμενες ημέρες και έως την Τρίτη το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών θα επεξεργαστεί τις προτάσεις Συντεχνιών και Προέδρου Χριστόφια και θα ενημερώσει τον νέο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη μαραθώνια διαβούλευση της Τρίτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: