Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Δήλωση Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού για τη σημερινή συνάντηση των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ με το ΑΚΕΛ ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο επαφών με τα κόμματα.

«Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του ΑΚΕΛ για να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα θέματα που σχετίζονται με τα διαμειφθέντα στην προσπάθεια στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας. Μας δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να εκφράσουμε την ένστασή μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για τις και(ε)νοφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ψήφιση των πρώτων μέτρων από τη Βουλή, οι οποίες ήταν έξω από τις ενδεδειγμένες θεσμικές και συνταγματικά ρυθμισμένες διαδικασίες.

Μέσα από το γόνιμο και πολύ εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη, διαφάνηκε η ιδιαιτερότητα που έχει ο τομέας της εκπαίδευσης σε διάφορα ζητήματα (όπως για παράδειγμα το θέμα των νεοεισερχομένων, του συνταξιοδοτικού κ.ά.), τεκμηριώνοντας έτσι την απαίτησή μας για ουσιαστική συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο.

Διασαφηνίσαμε ότι αναμένουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών κ. Καζαμία στη μοναδική συνάντηση που είχαμε με την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι το λεγόμενο «δεύτερο πακέτο» μέτρων θα περιλαμβάνει μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τη συνεισφορά του πλούτου και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν θα μπορούσαν πολύ παραστατικά να παρουσιαστούν σαν ένα σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο κάποιοι εργολαβικά άναβαν τους προβολείς φωτίζοντας μερικές πτυχές μόνο του όλου ζητήματος, στοχοποιώντας τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αφήνοντας καίρια ζητήματα που ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία στο σκοτάδι. Το μόνο που ζητήσαμε εμείς είναι επιτέλους κάποιος να ανάψει το φως για να φανούν καθαρά τα προβλήματα και να αναζητηθούν συλλογικές και αποτελεσματικές λύσεις.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε, από επίσημο έγγραφο στο οποίο αναλύονται τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίστηκαν, ότι οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι που εργάζονται από 1 μέχρι και 9 χρόνια στην εκπαίδευση μένουν εκτεθειμένοι στο συνταξιοδοτικό και δεν εντάσσονται σε Κυβερνητικό Σχέδιο συντάξεων όμοιο με αυτό που ισχύει για όλους τους μόνιμους υπαλλήλους. Αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα για την ΠΟΕΔ η οποία θα το συζητήσει διεξοδικά στο επόμενο ΔΣ την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και τον τρόπο αντίδρασης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: