Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εποικοδομητικές οι συντεχνίες στο Προεδρικό

Πηγή : Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ http://www.haravgi.com.cy

Εποικοδομητικές οι συντεχνίες στο Προεδρικό
03-08-2011
 
Mε εισηγήσεις και προτάσεις που θα επιλύουν όχι μόνο τα διαρθρωτικά προβλήματα και κύρια το συνταξιοδοτικό, αλλά και μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία στη δύσκολη αυτή καμπή που διάγουμε θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο το συνδικαλιστικό Κίνημα.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ θα βρεθεί το πακέτο των οικονομικών μέτρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας οι συντεχνίες σε συνεργασία με τους αναλογιστές τους προέβηκαν σε διάφορα σενάρια τα οποία θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις, διαφύλαξη των ωφελημάτων των εργαζομένων και βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, χωρίς την ίδια ώρα να θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Συγκεκριμένα τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι συντεχνίες μειώνουν δραστικά το κόστος της κυβέρνησης περιορίζοντάς το στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2055 που είναι και το ζητούμενο. Σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου οίκου Μουχάνα οι καθαρές δαπάνες της κυπριακής δημοκρατίας θα ανέλθουν στο 5.2% το 2059 από το 2.8% που είναι σήμερα, εάν συνεχιστούν οι πρακτικές των τελευταίων χρόνων. Ο οίκος στη συνέχεια προέβηκε σε διάφορες εισηγήσεις ώστε το 5.2% να μειωθεί στο 2,1%, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων.

Οι συντεχνίες ανέλυσαν τις εισηγήσεις του Μουχάνα με τους αναλογιστές τους και με κάποιες διαφοροποιήσεις το κόστος του ποσοστού μειώνεται στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2055.
Να σημειώσουμε ότι ΠΕΟ και ΣΕΚ έχουν αναθέσει σε ξεχωριστούς αναλογιστές την επεξεργασία προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων, οι οποίοι κατέληξαν σε πανομοιότυπα σενάρια.

Οι νέες προτάσεις

Οπως επισημάνθηκε στη «Χ» ΠΕΟ και ΣΕΚ έχουν διαφορετική προσέγγιση για επίλυση του συνταξιοδοτικού από την ΠΑΣΥΔΥ ωστόσο όλα θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα:
- Οι συντεχνίες φαίνεται να συμφωνούν με την εισδοχή των νεοεισερχομένων στο Ταμείο συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
- Οσον αφορά στην πρόταση που περιέχεται στο πακέτο μέτρων για αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά από 0.75% σε 2%, η μελέτη των συντεχνιών περιορίζει το ποσοστό στο 1.75%.
- Επίσης, οι συντεχνίες φαίνεται να αποδέχονται την κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
- Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι συντεχνίες ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται τους τελευταίους 24 μήνες και όχι τους τελευταίους 30 όπως περιέχεται στο πακέτο των μέτρων.
- Τα σενάρια των συντεχνιών υιοθετούν την πολιτική να γίνεται μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις, ώστε μέχρι το 2015 να μειωθεί κατά 5000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
- Παράλληλα, συμφωνούν με την κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίες δεν κρίνονται απαραίτητες.

Ημικρατικοί οργανισμοί
Για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας δεν επείγονται μόνο τα κόμματα αλλά και οι συντεχνίες οι οποίες αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και το επιδεικνύουν έμπρακτα παρ’ όλον ότι κάποια κόμματα τις παρουσιάζουν ως το κακό αγκάθι της οικονομίας και συχνά πυκνά τις θέτουν στο στόχαστρο των επικρίσεών τους.

Οι εισηγήσεις των συντεχνιών δεν περιορίζονται μόνο στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, αλλά έχουν και εισηγήσεις για την πρόταση κατάργησης κάποιων ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ο κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, το Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων και το Συμβούλιο Πατατών.
Οπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας την περασμένη βδομάδα ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, είναι εφικτή η υλοποίηση της πρότασης για κλείσιμο των εν λόγω οργανισμών, όμως, σημείωσε, θα πρέπει να ετοιμαστεί σχέδιο για ομαλή μετάβαση των αρμοδιοτήτων τους (ήδη η ΣΗΔΗΚΕΚ έχει σχέδιο) και θέτει τέσσερις προϋποθέσεις: να μην επηρεαστούν αρνητικά οι γεωργοκτηνοτρόφοι, να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. και να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Εκτακτα μέτρα λόγω Μαρί
Επίσης, λόγω της τραγικής εξέλιξης στο Μαρί, οι συντεχνίες δεν είναι αρνητικές αλλά συζητούν επιπλέον έκτακτη εισφορά των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και αύξηση στο 35% αντί στο 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος  για εισόδημα 70.000 ευρώ και άνω. Στην περίπτωση, σημειώνεται, που γίνει αποδεκτή η εισήγηση για την έκτακτη εισφορά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατ’ αναλογία συνεισφορά του πλούτου καθώς και των τραπεζικών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: